FőoldalÜzletCsak csatát nyert a Samsung, a szabadalomháború tovább folytatódik
2016. december 20., kedd ::

Csak csatát nyert a Samsung, a szabadalomháború tovább folytatódik

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság dobta vissza a korábbi kártérítést – ezzel véget nem érő történetté vált az Apple-Samsung szabadalmi per

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság az évek óta húzódó Apple-Samsung szabadalmi perben a korábban megítélt 400 millió dolláros kártérítést megsemmisítette és visszaküldte az ügyet a szövetségi bíróságnak újratárgyalásra, illetve a kártérítés újraszámolására. A Samsung bűnössége most nem volt kérdéses, az megállapított tény, csupán a kártérítés összege vitatott ezen a ponton.

A Legfelsőbb Bíróság csupán a vonatkozó törvény szövegének értelmezésére vállalkozott. A szabadalmi törvény ugyanis kimondja, hogy a kártérítést annak alapján kell megállapítani, hogy mekkora profitot hozott a kérdéses árucikk (article of manufacture – „gyártmánycikk"). Eddig az általános gyakorlat ezt az egész termékre vonatkoztatta, vagyis ha egy komponens szabadalomsértő volt, akkor a komponenst használó terméken elért profit volt a kártérítés számításának alapja. Az új ítélet ezzel az értelmezéssel szembemegy. A bírák szerint az egyes alkatrészek, komponensek is lehetnek ilyen „gyártmánycikkek", az nem jelenti egyértelműen a teljes végterméket. Ez pedig azonnal borítja az Apple-Samsung ügyben hozott korábbi kártérítési számítást is, amely a Samsung által értékesített telefonokon elért teljes profitot vette a számítás alapjául.

A Legfelsőbb Bíróság a kártérítésekre vonatkozó új számítási eljárást a szabadalmi kérdésekben sokkal kompetensebbnek számító Court of Appeals for the Federal Circuit bíróságra bízta, a kártérítés újraszámolása érdekében ide küldte vissza a szóban forgó pert is.

Az Apple és a Samsung 2011 óta áll szabadalmi háborúban egymással, a két cég globális, több országra kiterjedő jogi csatározásba bonyolódott az évek során. A háború hevessége idővel sokat enyhült, ma már csupán ez az egyetlen per van folyamatban, az összes többit megnyerte a Samsung, vagy időközben az Apple visszavonta a keresetet. Az amerikai per viszont máig húzódik, amely ügyben a Samsungot előbb milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte egy esküdtszék, majd több kör után jött létre a (most megsemmisített) 400 milliós büntetés. Ez az új döntés akár újabb évekkel meghosszabbíthatja a pert, ezzel egészen abszurd időtávra nyújtva a 2011-ben megkezdett szabadalomsértési ügyet.

A per hossza ugyanakkor kijózanító lehet azoknak a cégeknek, akik dollármilliárdokat költenek a saját szabadalmi arzenál felépítésére - a rendkívül hosszúra nyúló perek ugyanis lehetetlenné teszik a szabadalmi portfólió agresszív használatát. Az Apple esetében hiába állt össze az (elvben) ütős portfólió, az egy ideig merészen másoló Samsung gyakorlata ellen ez érdemi védelmet nem nyújtott. Az pedig, hogy majd néhány év múlva a dél-koreaiak néhány százmilliós kártérítést fizetnek, sem napjaink okostelefon-piacát, sem a Samsung, sem az Apple pénzügyeit nem rengeti már meg.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény