FőoldalÜzletA Samsung megveszi a Harman Kardont
2016. november 16., szerda ::

A Samsung megveszi a Harman Kardont

A kigyulladó mobilokon túl van egy idült problémája is a Samsungnak: nincs jelen a járműelektronikában. A cégvezetők nyugodt álmát egy merész húzással kívánja biztosítani a dél-koreai cég: bejelentette, hogy 8 milliárd dollárért felvásárolja a Harman International Industries-t. Ez lesz a Samsung eddigi legdrágább akvizíciója

Az előző csúcsát még 1996-ban állította be, mikor is 880 millió dollárt fizetett a szintén egyesült államokbeli AST Research számítógépgyártóért. A 8 milliárd dolláros vételi ár úgy jött ki, hogy a Samsung ráígért 28 százalékot a jelenlegi részvényárra, ami soknak tűnik, ám a Wall Street Journal információi szerint a Harman várható átvétele táján olyan 24 milliárd dollár értékű megrendelése lehet a cégnek.

Ha minden rendben fog lefolyni, akkor az akvizíció 2017 közepe táján fejeződhet be, utána a Harman önálló leánycégként működhet tovább.

A fogyasztók többsége valószínűleg a harman/kardon és JBL márkájú hangfalairól ismeri a Harmant, azonban a bevételének kétharmada az autópiacról jön: ügyfelei közé tartozik pl. a Volvo, a BMW, a Mercedes, a Toyota és a Chrysler. Az otthoni és ipari hangrendszereken túl többek közt kocsikban használt infotainment, biztonsági és kommunikációs megoldások tervezésével is foglalkozó vállalat 7 milliárd dolláros bevétellel és 700 millió dolláros profittal zárta a tavalyi évet. Harman Becker Kft. néven hazánkban is rendelkezik egy gyártóhellyel, ahol a 2015. évi árbevétel 261,4 Mrd Ft volt, amit 1843 fő állított elő.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény