FőoldalÜzletA kínai munkások örömére kevesebb iPhone fogy
2016. január 05., kedd ::

A kínai munkások örömére kevesebb iPhone fogy

Az Apple, a mobilpiac, és az alma-rajongók sem örülnek a visszaesésnek, viszont a kínai munkások nagyon

Mint arról az Elektronet is tudósított már, a világsajtó többször is foglalkozott a kínai Foxconn gyárcsoportnál tapasztalható embertelen elhelyezési körülményekkel, a brutális túlórákkal, írt a minimális fizetésekről és a túlhajszolt munkások öngyilkosságairól. A mobil és számítástechnikai eszközök bér-összeszerelésével foglalkozó üzemekben viszont most örömteli hírnek számít az, ami miatt az Apple vezetői inkább a hajukat tépik: az elmúlt évben ugyanis annyira visszaestek az iPhone eladások, hogy a munkások kötelező túlóráinak számát csökkenteni kellett.

Úgy tűnik, tényleg nem csak a tőzsde érezte meg a mobilpiac, és benne az iPhone eladások óvatos visszaesését, a kínai gyárak ugyanis kevesebb darabszámra szóló megrendelést kapnak az Apple-től, így nincs szükség a munkások folyamatos túlóráztatására. A New York Post például 5-10 százalékos csökkenést ír a karácsonyi időszakban rendelt készletek terén.

A Wall Streeten ugyan vészharangokat még nem kongatnak, de régóta először nem drágultak olyan kis mértékben az Apple részvények, mint az előző év végén: a legrosszabb eddigi eredmény is 1,5 százalékos éves erősödés volt, most viszont úgy néz ki, sikerült ennél is rosszabb teljesítményt felmutatni. Ennek oka pedig az volt, hogy az ünnepi időszakra várt iPhone-vásárlói roham most nem sikerült olyan hatalmasra, mint amit az elemzők és az Apple várt. Az elemzőcégek átlagosan 74,7 millió Apple-mobil értékesítését jelezték előre az utolsó 2015-ös negyedévre, ebből azonban csak 74,5 millió teljesült. Nem egy hatalmas bukás, de a tőzsdének ennyi is elég.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény