FőoldalÜzletÉletjelek a PC-piacon
2014. szeptember 08., hétfő ::

Életjelek a PC-piacon

Az International Data Corporation (IDC) piackutató cég szerint a PC forgalom a vártnál kisebb mértékben csökkent. A tablet piac csökkenő ütemben bővül

A személyi számítógépek iránti keresletet rövid távon elsősorban a vállalati informatikai beruházásoknak a fejlett régiókban tapasztalható növekedése gerjeszti. A PC-kereslet alakulására emellett még pozitív hatással van a táblagépek által támasztott konkurencia gyengülése is. A táblagép piac ugyanis egyrészt a telítődés felé halad, másrészt a kereslet súlypontja kezd eltolódni a kisebb méretek felé, amelyek már nem jelentenek konkurenciát a személyi számítógépeknek. Ugyanakkor a gyártók a hordozható személyi számítógépeket is kezdik ellátni korábban csak a táblagépekre jellemző funkciókkal, például érintőképernyővel, valamint a táblagépekhez hasonlíthatóan vékony és könnyű kivitellel.

Az IDC adatai szerint a vártnál nagyobb első félévi kereslet miatt idén a személyi számítógépek világpiaci forgalma a korábban jelzett hat százaléknál alacsonyabb mértékben, 3,7 százalékkal csökken. A fejlett régiókban a PC-értékesítés az egyaránt emelkedő vállalati és lakossági keresletnek köszönhetően 5,6 százalékkal, 2010 óta a legmagasabb mértékben növekszik majd az idén. Az IDC előrejelzése szerint az idén 140,7 millió asztali és hordozható személyi számítógépet értékesítenek a fejlett régiókban a tavalyi 133,3 millió után. Az eladások 2018-ra azonban 129,2 millióra esnek vissza.

A fejlődő régiókban az idén 162,7 millió asztali és hordozható személyi számítógép eladására lehet számítani, kevesebbre a tavalyi 181,9 milliónál. A fejlődő térségekben a személyi számítógép értékesítések száma nagyjából állandósul és az IDC számításai szerint 2018-ban is évi 161,8 millió lesz. Idén összesen 303,5 millió személyi számítógépet értékesítenek majd világszerte a tavalyi 315,1 millió után. Az eladások 2018-ra 291,1 millióra csökkennek.

Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben csökkentette a globális táblagép-piacra vonatkozó előrejelzését az IDC. A piackutató korábban 12,1 százalékos növekedést jósolt 2014-re az előző évhez képest, a legújabb elemzésben azonban már csak 6,5 százalékos bővüléssel számolnak. Ez azt jelenti, hogy összesen 233,1 millió tabletet adhatnak el világszerte az idén.

Jelentős eltérések mutatkoznak ugyanakkor a táblagépek iránti keresletben a világ nagy térségeit vizsgálva. Az IDC várakozásai szerint Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, ahol tavaly még 25 százalékos volt a piac fejlődése az idén gyakorlatilag ugyanannyi tabletet adnak el, mint 2013-ban. A világ többi részén ugyanakkor még 12 százalékos fejlődést prognosztizál a piackutató cég, igaz ez jócskán elmarad a múlt évben mért 88 százalékos növekedéstől. Az átlagos eladási árban is jelentős eltérések mutatkoznak majd: az IDC a fejlett piacokon az idén 373 dolláros értékkel számol, ugyanakkor Észak-Amerikát és Nyugat-Európát leszámítva alig haladja majd meg a 300 dollárt az átlagár.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény