FőoldalÜzlet8 terabájtos merevlemez a Seagate-től, csak kiemelt ügyfeleknek
2014. szeptember 02., kedd ::

8 terabájtos merevlemez a Seagate-től, csak kiemelt ügyfeleknek

A Seagate korábbi bejelentései alapján hamarosan 10 terabájtos modell is érkezhet. A gyártó egyelőre csak kiemelt ügyfelei számára tette elérhetővé a tekintélyes méretű meghajtókat

A Seagate letaszította a trónról a Western Digital tavaly bejelentett, héliummal töltött 6 terabájtos meghajtóját. Azóta a Seagate néhány kiemelt vállalati ügyfelének az eddigi legnagyobb kapacitású darabok kiszállítását is megkezdte. A merevlemezek érdekessége, hogy létrehozásuknál a gyártó nem használt héliumot, a nagy tárhelyet egyszerűen az adatsűrűség növelésével érte el. A kis ellenállású gáz alkalmazása nélkül a 3,5 hüvelykes házba a vállalat 7 helyett csak 6 lemezt tudott berakni, amelyeknek így egyenként körülbelül 1,3 TiB tárterületet kell hordozniuk.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen megoldást használt a Seagate ekkora adatsűrűség eléréséhez, mivel a meghajtó specifikáció nem nyilvánosak. Valószínű, hogy a vállalat SMR (Shingled Magnetic Recording - átlapolt mágneses rögzítés) eljárást használt. Ennek lényege, hogy a lemezeken lévő adatsávok nem egyszerűen egymás mellett, hanem egymással átfedésben helyezkednek el, így értelemszerűen többnek jut hely adott területen. A gyártó szerint miután a merevlemez olvasófeje kisebb, mint az íróegység, az adatok így is hiba nélkül visszaolvashatók. Ez a forma ugyanakkor azt is jelenti, hogy az íróegység méretéből kifolyólag egy, az alsó szinten lévő adatsávhoz való hozzáféréshez a fölötte lévőktől meg kell szabadulni, majd az eredeti sáv kívánt módosításai után visszaállítani azokat. Ez azt jelentené, hogy egy-egy szekció átírása után a lemez teljes hátralévő részét újra kell szervezni. Éppen ezért a gyártó az egyes tányérokat meghatározott mennyiségű adatsávot tartalmazó szakaszokra osztotta, amelyeket lehető legjobb teljesítmény érdekében a meghajtó későbbi felhasználási terültére specializáltan alakít ki.

A 8 terabájtos meghajtókat vállalati környezetbe, archiválásra ajánlja a Seagate, egyelőre nem tudni, eljutnak-e a tekintélyes méretű merevlemezek a közeljövőben a konzumerpiacra is. A meghajtókat egyelőre csak a gyártó néhány kiválasztott ügyfele vásárolhatja meg, a szélesebb körű elérhetőségre a negyedik negyedévig várni kell. A Seagate még májusban helyezte kilátásba, hogy a következő 12 hónap során egy 8 és egy 10 TiB-os meghajtóval is előáll, így a következő hónapokban valószínűleg egy még nagyobb tárterülettel felszerelt modellre is számíthatunk.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény