FőoldalÜzletParragh László átalakítaná a K+F intézményrendszert
2014. július 01., kedd ::

Parragh László átalakítaná a K+F intézményrendszert

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kutatás-fejlesztés intézménye jelenlegi formájában sokszor csak az uniós pénzek megszerzésére fókuszál

Parragh László a negyedik Információs Társadalom Parlamentje című kétnapos konferencián kifejtette, hogy a teljes kutatás-fejlesztési intézményrendszer gyökeres átalakítására van szükség, mert jelenleg nincs a megfelelő helyén a magyar gazdaságban, mivel nincs valós tartalom mögötte. Az innováció üzleti tevékenységként kéne funkcionáljon, nem olyan szegmensként kéne feltüntetni, mint amit támogatni kell, mert még nincs a piacon.

Úgy véli, az a baj, hogy az egész intézményrendszert – a kutatást, fejlesztést és innovációt – különféle módon definiálják a piaci szereplők. Sokan csak azt a lehetőséget látják a rendszerben, amely által uniós pénzeket lehet szerezni. A tényleges eredmény azonban elmarad, ezért nem működik hatékonyan a rendszer. Ez azonban oda vezet, hogy tartós szakemberhiány alakulhat ki piacon. Több 100 milliárd forint megy el úgynevezett innovációra, ami soha nem jelenik meg a gazdaságban. Az lenne a reális helyzet, ha minden kutatási fejlesztési projekt mögött egy vállalkozás állna, amely a megvalósíthatóságot garantálná. Így a rendszer közel kerülne a gazdasághoz, és ezáltal az eredmény mérhető lenne.

Az elnök szerint az is gondot jelent, hogy a hazai kis- és középvállalkozások tudatosan nem foglalkoznak innovációval. Hozzátette: „Elsősorban őket kéne bátorítani, támogatni, és nem az egyetemeket, mert a felsőoktatási innovációnak nincs piaci lába". Szerinte a fenntarthatóság legfontosabb elemei, a strukturális reformok megvalósultak. Ennek részeként átalakult az adórendszer, a szociális juttatások, a nyugdíjrendszer, illetve a közoktatás és szakképzés átalakítása.

A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az infokommunikációs ágazat jelentősen hozzájárul a gazdaság növekedéshez, a termelékenységhez és a foglalkoztatás bővüléséhez. A szakemberhiány leküzdésére ugyanakkor alkalmas programot kell találni, ezek között a felnőttképzési lehetőségeket említette. Elfogadhatatlannak nevezte a mikro-, kis-, és középvállalkozások jelenlegi informatikai elmaradottságát, ennek megoldására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megpályázható több milliárd forintos támogatást nyújtó program kidolgozását javasolta.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény