FőoldalÜzletMeglepően alacsony kártérítés a második Apple-Samsung perben
2014. május 06., kedd ::

Meglepően alacsony kártérítés a második Apple-Samsung perben

Az okostelefonos szabadalmi perben az esküdtszék mindkét vállalatot bűnösnek találta a másik szellemi tulajdonának megsértésében. Mindkét céget kártérítésre kötelezték: a Samsung 120 millió dollárt, az Apple pedig mintegy 160 ezer dollárt fizet majd

Az első perhez képest lényegesen alacsonyabbak a kártérítési tételek a második Apple-Samsung szabadalmi perben. Szemben az előző ügyben végül kifizetett 940 millióval, az esküdtszék csak 120 millió dollár megfizetésére kötelezte a dél-koreai óriást. Az ügy érdekessége, hogy ezúttal a Samsung által indított viszontkeresetben az esküdtek az Apple esetében is bizonyítottnak látták a szabadalomsértést.

A kaliforniai gyártó több szabadalom megsértésével vádolta a Samsung újabb, az első per óta piacra került telefonjait, az Admire, a Galaxy Nexus, Stratosphere, Galaxy S2 és S3, valamint az S2 Epic 4G Touch és S2 Skyrocket modelleket. Az esküdtszék szerint az összes telefon megsértette az Apple "linkify" szabadalmát, amely a kijelzőn megjelenített adatok linkké alakítására vonatkozik (például egy e-mailben elküldött telefonszám érintéssel tárcsázható). Néhány telefon ezen felül megsértette a slide-to-unlock szabadalmat, az univerzális kereséshez és a háttérben folyó adatszinkronizációhoz kapcsolódó szabadalmakat azonban egyik kérdéses modell sem.

A Samsung által benyújtott viszontkeresetben az Apple iOS-es eszközeit vádolta szabadalomsértéssel, az iPhone 4, 4S és 5, valamint a negyedik és ötödik generációs iPod touch esetében kifogásolta a cég a videotömörítést és -továbbítást végző algoritmust, illetve a fényképgaléria alkalmazás működését. Az esküdtek a második esetben találtak szabadalomsértést, az első, a Samsung által értékesebbnek tartott esetben nem.

A per során inkább a Samsung stratégiája látszott érvényesülni, a dél-koreai gyártó folyamatosan azt hangoztatta, hogy a szabadalmak mennyire túlértékeltek, az eszközönként több tíz dolláros kártérítés aránytalan. Ennek a stratégiának rendelte alá saját kártérítési igényét is, két szabadalomért mindössze 6,2 millió dolláros kártérítést követelt, szemben az Apple által igényelt 2,191 milliárd dollárral. A végeredmény alapján a Samsung érvelését fogadta el az esküdtszék és viszonylag alacsony készülékenkénti kártérítést szabott ki.

A végeredménnyel az Apple nem lehet túlzottan elégedett, a kis volumenű kártérítés nem fogja tudni visszafogni a Samsung térnyerését. Sőt egyes számítások szerint a megítélt összeg annyira kicsi, hogy annak jelentős részét el is viszik a per során keletkezett ügyvédi költségek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény