FőoldalÜzletLetartóztatások a tajvani Foxconn-nál
2014. január 23., csütörtök ::

Letartóztatások a tajvani Foxconn-nál

Korrupciós vádak miatt szerdán őrizetbe vették a tajvani Foxconn több korábbi vezető beosztottját. A gyanú szerint hatalmas összegeket fogadtak el beszállítóiktól azok előnyben részesítéséért cserébe

A hírt a vállalat jelentette be szerdán késő délután. A közlemény szerint a rendőrség Tajvan-szerte átkutatja a cég irodáit, a vállalat egykori és jelenlegi magas beosztású munkatársai közül pedig több mint egy tucatot kihallgattak már a hét elején, illetve vizsgálódnak a Foxconn beszállítóinál is.

A nyomozás több mint egy éve folyik a cégnél. A bizonyítékok tanúsága szerint a korrupciós gyakorlat Tajvanon túl a szárazföldi Kína területén is elterjedt. A cég sencseni gyárának egyik vezető alkalmazottját már tavaly letartóztatták. Kiderült ugyanis, hogy ő a beszállítók pozíciójának biztosításáért cserébe komoly összegeket fogadott el. A vállalat ezen túl több beszállító partnerrel is megszakította a kapcsolatot, mondván, hogy az bizonyíthatóan kenőpénzeket ajánlott a Foxconn munkatársainak. Az Apple Daily tajvani napilap egy csütörtöki cikke szerint az érintett alkalmazottak által elfogadott kenőpénzek nagysága a több millió dollárt is elérheti.

Az egyebek közt az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak beszállító cég közleményében azt állítja: az etikai kódex megsértése csupán az alkalmazottak és a beszállítók kis körét, és csak két ágazatot érint. A vállalat saját belső ellenőreivel is segíti a nyomozást.

A Foxconn az elmúlt években többször is a hazai és nemzetközi sajtó címlapjára került, embertelen munkakörülményei, munkajogi szabálysértései, kiskorúak foglalkoztatása, túlóráztatás miatt. Három évvel ezelőtt a vállalat sencseni gyárában 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot, közülük 14-en meghaltak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény