FőoldalÜzletFelszámolás alá került a magyar Samsung egyik milliárdos beszállítója
2013. október 18., péntek ::

Felszámolás alá került a magyar Samsung egyik milliárdos beszállítója

Megrendelés hiányában kilátástalan helyzetbe került a petőfibányai CU Electronics Europe Kft., amely fénykorában a magyarországi Samsung tévégyárának egyik legfontosabb beszállítója volt. A társaság 2011-ben még 7 milliárd forint feletti árbevételt produkált

A 2001. november második felében még Dongyang Creditech Hungária Alkatrészgyártó Kft. néven létrehozott társaság a hagyományos képcsöves technológiához szállított préselt műanyag és fém alkatrészeket. A társaság jelenlegi főtulajdonosa, az ugyancsak dél-koreai CU Electronics 2009 februárjában lépett be a cégbe. (A főtevékenység a cég fennállása alatt mindvégig elektronikai alkatrész gyártása volt.) A dél-koreai anyacég 2007-ben végrehajtott egy nagyobb szabású technológiai beruházást, ám egyes vélemények szerint azt azóta egyáltalán nem tartották karban, „csak a pénzt vitték ki". Így gyorsan avult a technológia, és a Samsung megrendeléseinek csökkenését más munkákkal sem tudták ellensúlyozni.

A CU Electronics Europe Kft. fénykorában 500 alkalmazottat foglalkoztatott, mostanra 150-en maradtak. A jó néhányszor székhelyet váltott cégben ma már semmiféle termelés nem folyik, történtek ugyan próbálkozások a berendezések értékesítésére, hogy az ebből befolyó összeget a dolgozók kifizetésére fordítsák, de ezek sikertelenek voltak. A dolgozók többségének jellemzőn 5 havi bérrel tartoznak, ezért idén tavasszal tüntettek is az alkalmazottak. Akkor arról tudósítottak, hogy a munkások szerint a cég vezetői egy nappal korábban telefonon arra figyelmeztettek, hogy a „renitenseknek" felmondanak.

Internetes fórumokon a cég jelenlegi és volt dolgozói rendkívül rossz véleményeket fogalmaztak meg a munkakörülményekről. Két évvel ezelőtt a munkaügyi hatóság 7 milliós forintos bírsággal sújtotta a vállalatot. A társaság ellen négy végrehajtási eljárást kezdeményeztek, egyet az adóhivatal, egyet az illetékes bíróság, egyet a munkaügyi bíróság, egyet pedig közjegyző. Az eljárások közül egyet 2006-ban folytattak le, a fennmaradó hármat idén, közülük egyelőre egyet sem sikerült lezárni. A cég tulajdonosai kivétel nélkül dél-koreai címen érhetők el, a felügyelőbizottság tagjaival 2009, a menedzsment tagjaival pedig idén január óta Magyarországon kizárólag ügyvédi irodákon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény