FőoldalÜzletHa Szeged és Fehérvár összefog
2013. október 08., kedd ::

Ha Szeged és Fehérvár összefog


Látogatóban a HILASE Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nél. A „start-up cég" mellett napjainkban kormányzati oldalról is egyre sűrűbben hangzik el ez a kifejezés: spin-off. A most körvonalazódó, a 2014–2020-as évekre vonatkozó állami K+F+I-stratégiának is fontos elemét képezik az ilyen cégek. A fogalom jobb megértése, megismertetése is vezérelt bennünket, amikor egy szegedi kisvállalkozáshoz látogattunk el

A spin-off eredeti jelentése mellékhajtás, oldalhajtás. Mostanság azonban egyre inkább olyan esetben használják, amikor egy nagyobb intézménynek (például egyetemnek) oldalhajtása jön létre, amely valamennyire illeszkedik az anyaintézményhez. Az oldalhajtás létrehozásának célja egy olyan újgenerációs technológiai vállalkozás megalkotása és megerősödésének elősegítése, amely (például magán az egyetemen elért) kutatási és fejlesztési eredményekből kinövő termékeivel akár globális piaci jelenlétet is képes elérni. A klasszikus spin-off egyetemi vagy közfinanszírozású (nonprofit) kutatóhely fejlesztési eredményeinek piaci hasznosítására létrehozott vállalkozás. Az ily módon „kipörgő" spin-off vállalkozásban érdekeltek az egyetem vagy kutatóintézet kutatói és általában egy külső menedzsment, amely az új termékre vagy eljárásra alapuló céget működteti. Emellett léteznek vállalatok (esetleg azok alkalmazottai) által új kutatási irányok illetve fejlesztési eredmények piacra vitelére alapított spin-off cégek is. Nem véletlen tehát, hogy a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény (2004. évi CXXXIV. törvény 4. § 6/b) szerint a spin-off (hasznosító vállalkozás) meghatározása: költségvetési kutatóhelyen létrejött szellemi alkotások üzleti hasznosítása céljából az ilyen kutatóhely által alapított vagy részesedésével működő gazdasági vállalkozás.

A székesfehérvári székhelyű spin-off HILASE Kft.-t 2004-ben hozta létre a Videoton Holding Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem több kutatója. A cég ipari és környezetvédelmi szempontból fontos szennyezők kimutatására alkalmas mérőberendezéseket fejleszt és gyárt. A vállalkozás 2005-ben kezdte el gyártani első, saját fejlesztésű, fotoakusztikus alapon működő mérőberendezéseit, amelyet először a hazai piacon értékesített. Jelenleg földgáz-, olajipari és környezetvédelmi alkalmazásokra készít mérőműszereket. A folyamatosan bővülő, 100%-ban magyar tulajdonú cégről Bozóki Zoltánt, a kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Lézeres fotoakusztikus műszer elvi működése

A vállalkozás gyökerei

A Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén a fotoakusztikus elven működő mérőberendezés fejlesztése 1996-ban kezdődött. Ennek a fejlesztésnek az alapja egy, a MOL Nyrt.-vel kötött K+F-szerződés volt, amely során a tanszék egy, a földgáz vízgőz (H2O)-tartalmát meghatározó fotoakusztikus mérőműszer megalkotását vállalta. Ezen fejlesztés során létrejött egy olyan berendezés, amely sikeresen működött nem csak a laboratóriumban, de a gázüzemben is. Ezt követően, K+F-szerződések keretében, az egyetem a Videoton Holding Zrt. fejlesztési részlegével együttműködve több, robbanásveszélyes környezetben is alkalmazható vízgőz- és kénhidrogénmérő műszert készített el és helyezett üzembe a MOL Nyrt. gázüzemeiben. A munka egyik gyümölcseként a MOL Nyrt. és a Szegedi Tudományegyetem 2002 májusában „Eljárás metántartalmú gázelegy szénhidrogénektől különböző komponense koncentrációjának fotoakusztikus elvű meghatározására" című szabadalmi bejelentést tett.

Az elért eredményekre építve 2004-ben a Szegedi Tudományegyetem kutatói és a Videoton Zrt. megalapította a HILASE Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t. A cég neve a high és a laser angol szó összetételéből ered, amely utal a cégben gyártott műszerek minőségére és az egyik fő alkotórészére is. Mint ebből is látható, a cégnek igen speciális a profilja: fotoakusztikus elven alapuló lézeres gázösszetétel- és koncentrációmérő műszerek piacra vitele, továbbfejlesztése és gyártása. Ezek a berendezések alkalmasak fúrótornyokon, gázüzemekben, biogáztelepeken meghatározni a mérendő gáz kénhidrogén-, szén-dioxid-, metán-, ammónia- és egyéb szennyezőkomponensének koncentrációját.

A fotoakusztikus jelenséget a XIX. század végén fedezte fel Bell, illetve Tyndall, amikor egy tintával töltött küvettára periodikusan megszaggatott napfényt bocsátottak, és azt tapasztalták, hogy sztetoszkóppal meghallgatva hangot hallanak. Az észlelt effektus azzal magyarázható, hogy ha egy közegben — ami lehet gáz, folyadék és szilárd anyag is — periodikusan modulált fény nyelődik el, az anyag molekulái magasabb energiaszintre jutnak, majd visszakerülnek alapállapotba, így periodikus hőmérséklet-változás történik a közegben, ami periodikus nyomásváltozást idéz elő, ez tovaterjed, azaz hang keletkezik, amelyet valamilyen módszerrel (pl. mikrofonnal) detektálni lehet. A kibocsátott hang intenzitása több tényezőtől függ: így például az abszorbeáló részecskék természetétől és koncentrációjától, illetve a beeső fény intenzitásától.

Az első önálló lépések

Robbanásbiztos kivitelű H2S- és H2O-tartalom mérő berendezés

Az immár önálló cég első megrendelése 2005-ben érkezett a MOL Nyrt.-től: egy hordozható, robbanásbiztos kivitelű kénhidrogén- és vízgőzmérő rendszer gyártását és engedélyeztetését kérték. Ez a berendezés rendelkezik a BKI (Robbanásbiztonság Berendezéseket Vizsgáló Állomás Kft.) tanúsítványával, mérni tudja a H2S és H2O koncentrációt a 0—1000 ppm tartományban ±1 ppm pontossággal. Olyan kültéri műszerdobozba van telepítve, amely hordozható kivitelű, vagyis áthelyezhető egy másik átadási pontra vagy másik gázüzembe. A cég ekkor még mindössze egyetlen főállású alkalmazottat foglalkoztatott, és csak 2007-ben bővült három főre.

Amikor a Hilase Kft. a Szegedi Tudományegyetemtől átvette a fotoakusztikus elven alapuló lézeres koncentrációmérő berendezések gyártását, nyilvánvalóvá vált, hogy a cégnek több ponton is fejlesztenie kell az eddigi műszeren, ha sikeres termékkel szeretne belépni a gázelemzők piacára, illetve ott tartósan jelen akar maradni. Ezért a kft. 2008-ban kutatócsoportot is létrehozott, amelynek fő céljai a fotoakusztikus mérőműszerük fejlesztése, átalakítása, ellenőrzési funkciók létrehozása és ezek továbbfejlesztése, a kezelőszoftver felhasználóbaráttá tétele.

A nagy áttörés 2010-ben következett be, amikor sikerült kijutniuk a külföldi piacra. Ebben az évben 6 db műszert sikerült eladniuk. 2011-ben a szám megkétszereződött, 2012-ben pedig tovább növekedett az eladások száma. A gyártmányok minőségbiztosításában kiemelt szerepet játszanak a gondosan megválasztott alkatrész-beszállítók. A piaci sikerek, a növekvő eladások megkövetelték az alkalmazotti létszám bővítését is. Míg 2010-ben csak öt alkalmazottja volt cégnek, mostanra ez a szám a duplájára gyarapodott, amelyből 7 diplomás, és egyikük rendelkezik PhD-fokozattal is.

Napjainkban a cégnek a VIDEOTON Holding Zrt. Fejlesztő Intézete nyújt segítséget a mérőberendezés elektronikai egységének gyártásában és fejlesztésében, amit tőlük mint készterméket vásárol meg a kft. A gyártás további mozzanatai Szegeden, a cég telephelyén történnek.

A most említett piaci sikerek eredményeként a Hilase Kft. éves bevétele is dinamikusan nőtt (M Ft)

Napjaink eredményeinek kulcsa: folyamatos K+F+I-vel a fejlődés élvonalában

A Hilase Kft. műszereit ma már olyan olajipari vállalatok alkalmazzák, mint a MOL Nyrt., ÖMV, BP, Shell, Statoil, Petrobras; jelenleg három kontinensen negyvennél több mérőműszerük működik. Ám a piacon maradás érdekében a termékek további korszerűsítésére van szükség. Éppen ezért nemrégiben az Új Széchenyi Tervből elnyert támogatás igénybevételével kifejlesztettek egy, az EU előírásait tízszeresen túlteljesítő, 0,3 ppm H2S-határérzékenységű műszert.

A földgáziparon kívül a környezetvédelemben alkalmazható berendezéseken is gyárt a Hilase Kft. Ilyen például a vízgőzmérő műszerük, amelyből egy a CARIBIC projekt keretében telepítve van egy utasszállító repülőgépre, ahol több műszer együttesen méri a légkör szennyezőkomponenseit. Egy másik, repülőgépre telepíthető műszerüket a Kanadai Meteorológiai Szolgálat vásárolta meg légköri vízgőzmérésekhez. A cég részt vesz az FP7-es keretprogramon belül az IGAS (In-service Aircraft for a Global Observing System) projektben, amelyben egy csökkentett méretű vízgőz koncentráció-mérő műszer konfigurációjának és repülőgépre telepítésének és az adatátviteli kommunikációs rendszerének tervezése a feladatunk. Kevésbé közismert, hogy a vízgőz szerepet játszik a Föld sugárzási egyensúlyának kialakulásában, lévén az egyik legfontosabb üvegházhatásért felelős gáz — vagyis a repülőgépek húzta kondenzcsíkok is befolyásolják az éghajlat alakulását. A vízgőz nagy pontosságú mérése fontos még a meteorológiai előrejelzések pontosságának növeléséhez, ill. a vízgőz mérésén keresztül előrejelezhető a repülőgéptest eljegesedése. (Itt kell megemlíteni, hogy a vállalkozás az ISO 9001-es tanúsítás mellett 2010-ben megszerezte a repülőipari termékek gyártásához nélkülözhetetlen AS 9100 szabvány szerinti tanúsítást is.)

Bozóki Zoltán úr a jövőt illetően bizakodó. Az akusztikus műszerük iránti nemzetközi érdeklődés és az újnak számító módszer elfogadottságának növekedése alapján úgy várja, hogy a cég értékesítésből származó bevétele a következő években is dinamikusan nőni fog. Az ügyvezető ehhez a gondolathoz hozzátette még, hogy vállalkozás működési területének specialitása alapvetően befolyásolja üzleti folyamatait. Egyrészt a cég tevékenysége termékeik teljes életciklusát átfogja, másrészt pedig a vevői igényeket a legmesszebbmenőkig kielégítő, egyedi vagy kissorozatú gyártást végeznek, ami viszont nagyszámú termékváltozatot követel meg. Az üzleti folyamatok informatikai támogatása szintjén ez azt jelenti, hogy meg kell oldani a termékek teljes életciklus-kezelését oly módon, hogy a beépített alkatrészek követhetőségét 10 évig biztosítani lehessen.

Bozóki Zoltán, a Hilase Kft. ügyvezető igazgatója átveszi a Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi különdíját

Éppen ezért is a Hilase Kft. napi kapcsolatot tart fenn különböző kutatóintézetekkel, részt vesz kutatási pályázatokban, és a cégben működő kutatócsoport folyamatosan fejleszti a jelenleg gyártott mérőműszereket és más iparágak számára új alkalmazásokat. A cég innovációs tevékenységét 2013-ban Magyar Innovációs Szövetség-különdíjjal jutalmazta.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény