FőoldalÜzletVezetési válság a Siemensnél
2013. július 31., szerda ::

Vezetési válság a Siemensnél

Angela Merkel kancellár is jelezte: aggódik az egyik legnagyobb német vállalat válsága miatt. Vezetési válság alakult ki a német Siemensnél, miután a cég a múlt héten alig három hónapon belül a második profitfigyelmeztetést adta ki. A cég májusban, majd júliusban jelezte, hogy nem tudja tartani a szeptember végéig tartó üzleti évre kitűzött célokat

Később azt is közölték, hogy a felügyelőbizottság új vezérigazgató kinevezéséről dönt. Többen, köztük szakértők és részvényesek az irányvesztettség jeleként értékelték a váratlan döntést.

A 2007-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Peter Löscher megbízása eredetileg 2017-ig szól. Utódja várhatóan Joe Kaeser pénzügyi igazgató lesz. Peter Löscher nem a vállalati ranglétrán jutott a vezérigazgatóságig, a Merck gyógyszergyártól érkezett a Siemens hírnevét megtépázó korrupciós botrányok után. Ezek során kiderült, hogy a 190 országban tevékenykedő cég számos országban lefizetett döntéshozókat állami, önkormányzati megrendelések megszerzéséért. Az osztrák menedzser irányítása alatt újabb botrányok ugyan nem törtek ki, de a Siemens több mint 20 százalékot veszített a piaci értékéből. Löscher a megújuló energia felhasználását szolgáló berendezések vezető gyártójává kívánta formálni a céget. Az ágazat felfejlesztése nem járt eredménnyel, és elszívta a forrásokat más üzletágaktól. A napelempanel-gyártás például a kínai konkurencia és elhibázott cégfelvásárlások miatt több mint egymilliárd euró veszteséget okozott a Siemensnek.

Nyomás alá került Gerhard Cromme, a felügyelőbizottság elnöke is. A kisrészvényeseket összefogó egyesület (DSW) szerint Crommenak az új vezérigazgató kinevezése után a saját utódlásáról is gondoskodnia kellene.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény