FőoldalÜzletOlcsóbb lesz az Intel Mennykőcsapása
2013. április 15., hétfő ::

Olcsóbb lesz az Intel Mennykőcsapása

Az Intel Thunderbolt nevű szabványa a továbbfejlesztett USB 3.0-at is lekörözi. A csatolóinterfész a jövőben olcsóbb és gyorsabb is lesz, egyben az eszközök fogyasztása is csökkenhet majd

A tervek szerint a továbbfejlesztett vezérlőáramkör egyes Haswell modellek integrált része lesz még az idén. Az új verzió támogatni fog egy újfajta kétirányú adatátvitelt, és akár 20 Gibit/s-os sebességre is képes lesz. A cég elmondása szerint ez a sebességnövelés már lehetővé teszi egy 4K-s videófájl párhuzamos átvitelét és lejátszását. (A 4K-s videók négyszer nagyobb, 3840×2160 pixel felbontásúak, mint a jelenlegi full HD-s, 1920×1080 pixeles filmek.)

A Redwood Ridge kódnevű, DSL441 és DSL4510 kódjelű vezérlők technológiai szinten kevés újítást hoznak, a kontrollerek áramfogyasztása azonban jelentős mértékben csökkenni fog a mostani, Cactus Ridge nevű megoldásokhoz képest. A nyilvánosságra hozott specifikációk szerint az új vezérlőáramkör fogyasztása különösen üresjárati üzemmódban csökken látványosan, ami összhangban van az Intelnek azzal a törekvésével, hogy a Haswell-alapú rendszerek áramfogyasztása drasztikusan csökkenjen a korábbiakhoz viszonyítva.

A csökkenő gyártási költségek és a gyorsuló interfész talán hozzájárulhat ahhoz a jövőben, hogy a Thunderbolt technológia a jelenleginél jóval szélesebb körben elterjedhessen. A nagyobb PC-gyártók közül jelenleg egyedül az Apple számol komolyan a technológiával. Bár a 2011-ben bevezetett Thunderbolt szabvány alapvetően az újabb Mac-eken található, de napjainkra már több PC-gyártó – mint pl. az Acer, a HP, a Lenovo, vagy a Dell – is elhelyezett néhány gépen ilyen csatlakozót. A Thunderbolt számára további problémát jelent, hogy rendkívül drága aktív kábelek szükségesek a működéséhez, emellett a rendszer mind az eszköz, mind a host oldalán igényel vezérlést. A legolcsóbb Thunderbolt kábelek ára 30 dollár, a hosszabb kábelekért azonban ennél többet elkérnek a gyártók. A Thunderbolt-kábel maximális hossza a szabványban 3 méterben van meghatározva.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény