FőoldalÜzletA chipgyártók beszállnának az ASML-be
2012. július 16., hétfő ::

A chipgyártók beszállnának az ASML-be

A Bloomberg híre szerint az Intel 2,1 milliárd dollárért vásárol 10 százalékos részesedést a holland ASML Holding vállalatban. Az Intel mellett már bejelentkezett a Samsung, és a tajvani TSM Co. is

A csak szűk szakmai körökben ismert holland cég a chipgyártásban használt fotolitográfiás gyártástechnológia egyik fő fejlesztője, és az ilyen gépek, gyártósorok fő beszállítója. Jelenleg egy fotolitográfiás gyártósor 20-25 millió euróba kerül. Az újabb generációs 450 milliméter átmérőjű wafer gyártástechnológiára alkalmas gépek ára az előrejelzések szerint 2018-ban a 100 millió eurót is elérheti majd. Ugyanakkor a vele gyártott chipek előállítási költsége akár 30-40 százalékkal is csökkenhet a régi technológiához képest. Az ASML-nél fejlesztés alatt álló másik, nagy reményekkel kecsegtető technológia az EUV (extrém ultraibolya fényt használó fotolitográfia), ami a maiaknál jóval kisebb méretű, ezáltal gyorsabb és kisebb fogyasztású chipek gyártását teszi lehetővé.

Az Intel benyújtotta az igényét még egy további 5 százalékos tulajdoni hányadra is, ezt az üzletet azonban a részvényeseknek még jóvá kell hagyniuk. Az ASML eredetileg a cég 25 százalék körüli tulajdonrészét kínálta fel szakmai befektetőknek. A befektetéstől az Intel azt várja, hogy a termékfejlesztési ciklusa nagyjából két évet gyorsul majd. A Samsung is egy 10 százalékos részvénycsomagra pályázik, hasonló okokból. Az Intel eddigi fő szövetségese a chipgyártást kiszolgáló gyártástechnológia vonalán a Nikon volt. Most úgy látszik, hogy a régóta gyengélkedő japán céget elhagyja az Intel a dinamikusan fejlődő hollandokért.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény