FőoldalÜzletBaktérium-energiaforrás
2011. szeptember 22., csütörtök ::

Baktérium-energiaforrás

Pennsylvaniai kutatók olyan, korlátlan mennyiségű hidrogén-előállításra képes elemet mutattak be, melyben sós vízben mikrobák "dolgoznak". A Pennsylvania Egyetem kutatója, Bruce Logann és kutatótársa, Younggy Kim olyan baktériumok felhasználásával készített elemet, melyek képesek elektronok sejten kívüli átadására, más néven exoelektronegikusak

Használatukkal mikrobiológiai üzemanyagcellákat (Microbial Fuel Cell - MFC) gyártottak, melyek hidrogénmolekulák termelésére képesek. A tudósoknak a különleges technológiáról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban jelent meg tanulmányuk.

A mikrobák elektronokat és protonokat bocsátanak a vízbe, két elektron és két proton pedig egy hidrogénmolekulává képes alakulni. Az így létrejött energiaforrást nevezik "mikrobiális elektrolízis cellá"-nak. Végső soron ezen cellákkal szinte korlátlan mennyiségű hidrogént tudnak gyártani, úgy hogy nem kell hozzájuk semmilyen elektromos áramforrást használni. Sajnálatos módon az új technológia egyelőre túlságosan drága ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény