FőoldalÜzletMagyar feltalálók a hazai EU Szabadalomért
2011. január 04., kedd ::

Magyar feltalálók a hazai EU Szabadalomért

A Magyar Feltalálók Egyesülete felszólította a magyar kormányt, hogy fogadja el az Európai Bizottság javaslatát, és hazánk haladéktalanul csatlakozzon az EU Szabadalmat bevezető országok sorához. Az Európai Unió gazdasági versenyképessége növelését célozná egy olyan szabadalmi rendszer bevezetése, melyben egyetlen, angol, német vagy francia nyelven tett szabadalmi bejelentéssel egyformán oltalmat lehetne szerezni az összes uniós tagállamban - írja közleményében a Magyar Feltalálók Egyesülete

Korunkban az innováció egyik fontos feltétele a globálisan oltalmazott szellemi tulajdon. A világ feltalálói, és különösen a KKV-k, egyetemek és non profit kutató helyek több évtizede szorgalmazzák e rendszer bevezetését, miután az országonkénti szabadalmaztatás jelenlegi rendszere a tetemes fordítási és szabadalmi ügyvivői költségek miatt elérhetetlenné teszik számukra technikai eredményeik széles körben való oltalmazását. Tehát az csak a "gazdag" vállalkozások, jobbára a nagy nemzetközi monopóliumok kiváltsága lett. Egyebek mellett a magas szabadalmaztatási költségeknek is betudható, hogy az Európai Unióban az innováció beszűkölőben van. Ezért az Európai Bizottság 2010 július 2-án javaslatot tett az EU Szabadalom intézményének 2011. évi bevezetésére.

Sajnos egyes tagállamok, közöttük Magyarország is, elvetették az EU Szabadalom 2011-ben történő bevezetését, így e téren kudarc lehetősége fenyegetett. Az Európai Bizottság 2010 december 14-én kompromisszumot talált: lehetségessé tette az EU Szabadalom részleges bevezetését, ha az új rendszert minimum 9 ország jóváhagyja. A mai napig 13 ország (Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Svédország és Szlovénia) fogadta el ezt a javaslatot.

A régi rendszer, azaz az országonkénti, nemzeti nyelven történő szabadalmaztatás fenntartása a Magyar Feltalálók Egyesülete véleménye szerint a szabadalmi ügyvivők és nemzeti szabadalmi hivatalok érdekeit, azok magas bevételeinek megtartását szolgálja. Ezzel megosztják az Európai Uniót, és fékezik az innovációt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény