FőoldalÜzletVillamosmérnök lett a Műegyetem új rektora
2024. július 01., hétfő ::

Villamosmérnök lett a Műegyetem új rektora

Az egyetemet ezentúl a libanoni születésű Charaf Hassan vezeti.

A BME híradása szerint az 1992-ben Magyarországon diplomát szerző Charaf Hassan lett a Műegyetem új rektora. Charaf 2016-ban lett tanszékvezető, majd 2019-től a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja volt. Villamosmérnök-közgazdász, az MTA doktora. A rektori posztért ketten indultak. A másik pályázó Kiss Rita akadémikus, egyetemi tanár, a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének vezetője volt. A szenátus nagy többséggel Charaf Hassant támogatta, tőle várják, hogy véget érjenek a szűk esztendők. Az eddigi rektor, Czigány Tibor azért nem indult újra a posztért, mert álláspontja szerint a kormány kivéreztette az egyetemet, amely eddig keményen ellenállt az alapítványosodásnak.

Charaf az egyetemi modellváltás híve, ezért valószínűleg megkezdődik a Műegyetem alapítványi tulajdonba adásának előkészítése. Az új rektor beiktatásán részt vett Hankó Balázs, a kulturális és innovációs tárca új vezetője is.

A rektori lánc átvételekor Charaf Hassan azt mondta, hogy az a műegyetemi autonómia szimbóluma is: „Számomra az autonómia a függetlenségünket jelenti. A BME függetlensége nem egy szlogen, hanem a siker kulcsa. Az autonómia azt jelenti, hogy a sorsunkat a kezünkben tartjuk, magunk alakíthatjuk, folyamatos párbeszédben a fenntartóval, szűkebb és tágabb környezetünkkel, azzal a hazai és nemzetközi hálózattal, melyet volt és jelenlegi hallgatóink, a végzettjeinket alkalmazó munkáltatók, tudományos és szakmai szervezetek, testületek jelentenek.”

Beszéde végén Charaf Hassan ajándékot nyújtott át Czigány Tibornak, hangsúlyozva hogy ezzel „azt szeretném megköszönni, hogy Rektor úr élete összefonódott a Műegyetemmel.” Mint mondta: „Ez a jelképes ajándék nem más, mint egy régi, 1882-es műegyetemi pecsét, amivel az elődök hitelesítették az okleveleket.”


Forrás: www.bme.hu
Kép: www.bme.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény