FőoldalÜzletLassan halad a TSMC arizonai gigagyár beruházása
2024. január 17., szerda ::

Lassan halad a TSMC arizonai gigagyár beruházása

A tajvani cég másodszor halasztja el a projekt céldátumát, a hivatalos indoklás szerint nem talál képzett munkaerőt a régióban.

A Bloomberg hírei szerint újabb csúszást jelentett be a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a 40 milliárd dollár értékű beruházásból megvalósuló arizonai chipgyártó komplexum megvalósításában. Ezzel jelentős mértékben visszavetve a Biden-adminisztráció terveit a kritikus elektronikai komponensek – köztük a félvezetők – helyi gyártását illetően.

Ezúttal a második gyártókomplexum termelési céldátumát halasztotta el a tajvani cég az eredetileg tervezett 2026-as dátumról 2027-28-ra. Az elsőként felépülő üzem esetében a cégvezetés tavaly júliusban közölte, hogy a gyár csak 2025-ben kezd majd termelni 4 nanométeres gyártósorokkal az eredeti, 2024-es céldátumhoz képest.

Bár a hivatalos indoklás szerint az üzemek létesítésének csúszásáért a képzett munkaerő hiánya okolható, a TSMC döntése mögött alighanem az Egyesült Államok által vállalt finanszírozási, támogatási konstrukciókkal kapcsolatos bizonytalanság áll. Mint arról az Elektronet is beszámolt, Joe Biden amerikai elnök több mint egy évvel ezelőtt írta alá a Chips and Science act nevű törvényt, mely az iparágnak szánt, több tízmilliárd dolláros támogatás kereteit határozta meg. A támogatási csomag egyik kedvezményezettje éppen a TSMC lehet, mely a két arizonai üzemet összesen 40 milliárd dollárból építi fel, a másik pedig a helyi chipgyártó-veterán Intel, ám eddig egyik cég sem látott még egyetlen fillérnyi támogatás sem a mintegy 52 milliárd dolláros keretből. A megítélt támogatás mértéke nem csak a projekt elkészültét, hanem a gyárakban használt gyártástechnológia fejlettségét is befolyásolja. Mark Liu, a TSMC elnöke egy sajtótájékoztatón utalt rá, hogy az az amerikai kormány eltökéltségén is múlik, hogy a második arizonai gyárban az eredeti terveknek megfelelően 3 nm-en kezdik-e meg a félvezetők gyártását.

Korábban a témában: Késik a TSMC csúcstechnikájú arizonai gyárának átadása

Forrás: www.bloomberg.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény