FőoldalRendszerintegrátorMegbízható detektálás fotocellás érzékelőkkel
2020. február 17., hétfő ::

Megbízható detektálás fotocellás érzékelőkkel

Az olyan márkák, mint a Panasonic, Omron vagy Autonics az automatikai termékek vezető gyártóiként ismertek, beleértve az ipar különböző területein használt fotocellás érzékelőket is. A TME, mint az említett három jelzett márka termékforgalmazója, ezen érzékelőberendezések standard és speciális modelljeivel is rendelkezik a kínálatában

Hogyan működik a fotocellás érzékelő?

tme 20 1 1

Ez a fajta detektor arra reagál, hogy milyen intenzitással esnek rá az elektromágneses hullámok (látható fény, infravörös fény vagy lézerfénycsóva). A szenzor két alkatrészből – adóból és vevőből – épül fel, melyeket úgy alakítanak ki, hogy hatástalanítsák az egyéb sugárforrásokból származó zavarokat. Amikor a megfelelően modulált fénycsóva valamilyen akadályba ütközik, a berendezés elektromos jelet küld a vezérlővagy végrehajtó egység számára. Attól függően, hogy mekkora hatótávolságban fog működni egy adott berendezés, a fotocellás érzékelők háromféle konstrukcióját különböztetjük meg:

  • egy készülékházba zárt adó és vevő, ami csökkenti a szerelési helyigényt, de csak közeli objektumok detektálására alkalmas,
  • közepes hatósugarú konstrukció, melynél az adó és vevő egy reflektorral egészül ki,
  • nagyobb hatótávolságú változatok, melyeknél olyan fotocellás érzékelőket kell használni, ahol az adó és vevő egymástól elkülönülő egységek.

Mire fordítsunk figyelmet fotocellás érzékelő választásakor?

Egy fotocellás érzékelő megvásárlásának eldöntésekor mindenekelőtt arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mire fogjuk azt használni. Például, ha az érzékelőnknek fényt nem átvezető anyagból készült, nagy méretű tárgyakat kell észlelnie, akkor érdemes a Panasonic CX-411-es családjának termékeiből választani. Ezek az általános rendeltetésű érzékelők nem túl nagyok (11,2×31×20 mm), és jól beváltan működnek kevésbé jól megvilágított objektumok esetében is. Az ebből a családból származó fotocellás érzékelők – modelltől függően – úgy vannak kialakítva, hogy kompatibilisek legyenek különbözőfajta portokkal és bemenetekkel, beleértve pl. az M8 vagy M12 típusú, 300 mm-es kábellel szerelt csatalakozós változatokat is.
A speciális fotocellás érzékelők segítségével átlátszó vagy szabványostól eltérő alakú és méretű objektumok észlelése is lehetővé válik. Az elsőként említett transzparens típusú objektumokat tökéletesen detektálja az Autonics cég BTS30-LDTL-P detektora, melyet nagyon rövid – 1 ms-nál kisebb – reakcióidő jellemez. Kicsi méretű objektumok esetében ugyanakkor nagyszerűen használhatók a precíziós lézerfénycsóvát hasznosító fotocellás érzékelők. Itt érdemes kiemelnünk a Panasonic EX-L2xx-sorozatának darabjait és az Omron E3Z-LL sorozatát is, melyek megtalálhatók a TME kínálatában. A jelzett két sorozat érzékelőit kimagasló hatékonyság jellemzi, és mindegyik érzékelő 2 m hosszú kábellel van szerelve, ami lehetővé teszi, hogy a vezérlőszekrénytől távol kerüljenek elhelyezésre.

tme 20 1 2

Fotocellás érzékelők és az üzemi környezet

Tekintettel arra, hogy a fotocellás érzékelők ipari automatikai rendszerek részegységei, ki vannak téve a káros környezeti tényezők hatásainak. Por, nedvesség, megnövekedett hőmérséklet vagy veszélyes anyagok jelenléte csak néhány azon kockázatok közül, melyekkel számolnunk kell a szenzorok működtetése közben. Ezért, az Autonics cég BJR-sorozatának érzékelőit kimagasló minőségű készülékházzal szerelik, melyek kielégítik az IP67-es védettségi követelményeket.
Fentieken túlmenően arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy milyen anyagbók készülnek a detektálandó objektumok, sőt még arra is, hogy milyen a színük. Az érzékelők jó része a fényvisszaverődés és fénytörés elvein működik – mivel a különböző színárnyalatok egymástól eltérően nyelik el és szórják szét a fényt. Ez jelentős mértékben befolyásolja a fotocellás érzékelők effektív hatótávolságát – ami a TME-nél kapható termékekre vonatkozóan 0-tól 60 m-ig terjed. Abban az esetben, ha fejlettebb színérzékelésre van szükség – pl. ha a gyártósoron megjelenő tárgy eltérő színárnyalata hibát jelenthet –, akkor már érdemes színdetektor beszerzését mérlegelni. Erre ajánlhatók az Autonics cég által kidolgozott BC15-LDT-C-sorozat darabjai.

Autonics BC15-LDT-C

Fotocellás érzékelők a TME-nél

A Panasonic, Omron és Autonics cégek által gyártott és a TME-kínálat részét képező fotocellás érzékelők úgy standard, mint speciális változatokban raktárról kaphatók. Tekintettel arra, hogy ezek az érzékelők nagyon sok funkcióra megbízhatóan használhatóak, kiválóan megfelelnek nagy gyárakban és kisebb termelőüzemekben történő használatra is.

A TME honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény