FőoldalRendszerintegrátorZP sorozatú hermetikus műszerdobozok a KRADEX cégtől
2018. december 15., szombat ::

ZP sorozatú hermetikus műszerdobozok a KRADEX cégtől

Az elektronikai és automatikai berendezésekhez való univerzális műszerdobozok évek óta nagy érdeklődésre tartanak számot a konstruktőrök köreiben. A 3D nyomatatás technológiájának fejlődése azt hozta magával, hogy az utóbbi időben a mérnökök egy része elkezdett megrendelésre gyártott, nyomtatott műszerdobozokat használni, és jóllehet, ez egy merőben érdekes alternatíva, mégsem képes teljes mértékben helyettesíteni az előre gyártott műszerdobozokat. Azt a területet, ahol a 3D nyomtatás nem válik be, többek között olyan applikációk képezik, melyeknél követelmény a műszerdobozok tökéletes zártsága, tömítettsége. Ilyen esetekben érdemes megfelelő, készterméket választani, amilyenek pl. a lengyel KRADEX cég ZP jelű műszerdoboz családjának tagjai

A villamos és elektronikai berendezések megbízhatóságával és hatékonyságával összefüggő vevői igények növekedésével párhuzamosan növekszik az ilyen eszközök extrém időjárási hatásokkal szembeni ellenálló képességének követelményszintje is. Megbízható vízállóság és tömítettség biztosítására egyik legjobb módszer a gyárilag kész, hermetikus műszerdobozok használata.

Hermetikusság a gyakorlatban

A KRADEX ZP műszerdobozainak tervezésekor azokra a leggyakoribb felhasználási területekre fordítottak kiemelkedő figyelmet, melyeknél manapság már követelménnyé válik a hermetikusság biztosítása. A dobozok műanyagból készülnek: ABS-ből vagy polikarbonátból (verziótól függően), méretük 105×105 mm-től 150×150 mm-ig terjed. Magasságuk standard konfigurációban 60 mm. A dobozok több alkatrészből állnak össze, úm.: fő műszerdoboz, zárófedél a tömítéssel és csavarkészlet. A doboz nagyobb része szinte mindig világosszürke színű, de a fedél lehet pl. ugyanilyen szürke vagy áttetsző is. A fedelek különböző magasságú változatokban kaphatók, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a doboz végleges mérete jól illeszkedjen egy-egy konkrét megoldáshoz. Ezen túlmenően a fedél felszínén kimélyedés is kialakítható, ami ideális lehet valamilyen címke, de akár egy klaviatúra elhelyezésére is.

A ZP termékcsalád megalkotása közben, a KRADEX mérnökei arra törekedtek, hogy figyelembe vegyék azoknak a vásárlóiknak a mindennemű észrevételeit, akikkel nap, mint nap együttdolgoznak. Ebből következően az új műszerdobozaik olyan jellemzőkkel bírnak, melyek megkönnyítik azok használatát a gyakorlatban. A csavarokat például úgy alakították ki, hogy azok ne tudjanak kiesni a szerelési vezetőfuratokból, így azokat sokkal könnyebb behajtani nehezen hozzáférhető szerelési helyeken. A fedél pedig el van látva egy gallérral, ami megkönnyíti annak előzetes beállítását az alaplaphoz.

tme 18 8 1

Kiegészítők

Nagy jelentőségűek a ZP dobozokhoz egyedileg tervezett, külön kapható kiegészítők is. Kiváló példát mutatnak erre a 2 mm vastag horganyzott acélból készülő szerelőlemezek. Ezek illeszkednek az egyes műszerdobozok méreteihez és arra szolgálnak, hogy előzetesen rászerelhessék az egységeket, még azok dobozba helyezése előtt. Különös jelentősége van ennek sok különböző, szeparált kicsi és nagyobb alkatrészekből álló összetett berendezések esetén, melyek beszerelése egy osztólemezekkel felosztott kicsi szűk térbe nagyon kényelmetlen lenne. Ehelyett előzetesen rögzíteni lehet minden komponenst a szerelőlemezen, majd az egészet behelyezni a dobozba és ahhoz hozzácsavarozni a lemezt.

A kiegészítők egy másik fajtái a DIN sínek, melyek elhelyezhetők a dobozon belül és hozzácsavarozhatók a szerelési tüskékhez. Ennek köszönhetően nagyon könnyűvé válik a DIN sínes szerelést igénylő automatikai komponensek beépítése. Ez egyben egy nagyon gyors és könnyű módja annak is, hogy az ilyen berendezések IP védettségi szintjét növelhessük egy adott objektumon belül. Érdemes figyelmet fordítani itt az áttetsző fedlapok jelentőségére is, melyek lehetővé teszik a védett berendezés kijelzéseinek leolvasását a műszerdoboz kinyitásának kényszere nélkül, a hermetikus zárt állapot megőrzése mellett.

tme 18 8 2

Paraméterek

Az új műszerdobozokat úgy tervezték, hogy porállóság és vízállóság szempontjából megfeleljenek az IP65-ös védettségi szint követelményeinek, vagyis, hogy minősítésük alapján legyenek porállóak és védettek tetszőleges irányból érkező vízsugár ellen. Ezen kívül mechanikailag ellenállóak ütésekkel szemben, úm.: a 150×150 mm-es méret az IP06 tanúsítványnak megfelelően, a 135×135 mm-es pedig az IK07-es tanúsítvány szerint, vagyis viselje el egy 0,5 kg-os kalapács 40 cm magasságról történő szabadesésének hatásait. A jövőben a ZP sorozat fröccsöntött szigetelésekkel szerelt új verziónak megjelenése várható.

A ZP műszerdoboz sorozatról további információk találhatók a Transfer Multisort Elektroniknak – mint a KRADEX cég hivatalos termékforgalmazójának – internetes honlapján.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény