FőoldalRendszerintegrátorMegszületett az első vezetéknélküli teljesítménymérő-összeállítás 5G- és rádiós gigabit-eszközökhöz
2017. március 16., csütörtök ::

Megszületett az első vezetéknélküli teljesítménymérő-összeállítás 5G- és rádiós gigabit-eszközökhöz

Az R&S®NRPM jelű összeállítás rádiójelek teljesítményének közvetlenül antennán történő, irányfüggő mérésére szolgál. Segítségével a mikrohullámú tartomány felső határáig terjedően mind a fejlesztésben, mind a gyártásban kalibrálható a különféle egységek kimeneti jelszintje, emellett a sugárzó nyalábformálása is ellenőrizhető vele

Az újgenerációs mobiltelefon- és WLAN-bázisállomások, hozzáférési pontok, rádiós eszközök és rádiómodulok fázisvezérelt antennasorokkal fognak működni. A vevőbe érkező teljesítmény maximalizálása érdekében az adóantennák sugárzási irányát nyalábformálással optimalizálják. Összetettségükből adódóan ezek az antennák közvetlenül nem bekábelezhetők, ezért csak a sugárzási jellemzőiken keresztül bevizsgálhatók. Az R&S®NRPM jelű rendszert kifejezetten ilyen jellegű mérésekhez tervezték. A működési tartománya 27,5 GHz-től 75 GHz-ig terjed, így lefedi az 5G-alkalmazások számára jelenleg kijelölés alatt álló 28 GHz-es sávrészt, továbbá az IEEE 802.11ad modulációval működő rendszerek által használt 55 GHz és 66 GHz közötti tartományt, valamint az IEEE 802.11ay normára épülő, gigabit WLAN-rendszerek frekvenciáit is.

A mérendő jelszintek igen kicsik, –70 dBm alattiak, így a teljesítménymérő-fejek és az antennák közé a tápvonalveszteségek miatt nem iktathatók be kábelek. Az R&S®NRPM ezért két részre tagolódik: egy rádiófrekvenciás előfokozatra, amely közvetlenül az antennaegységbe épített diódás detektor és egy hagyományos teljesítménymérő szonda készülékházába szerelt jelfeldolgozó elektronikára. Ez utóbbi három csatornával rendelkezik, melyhez összesen három, lineárisan polarizált Vivaldi-antenna csatlakoztatható (kétpolarizációs síkú antennák még fejlesztés alatt állnak). A detektor és az antenna összeépítése a szintveszteségek kiküszöbölése mellett azzal a további előnnyel jár, hogy a frekvenciamenetük együttesen, még a gyárban kalibrálható, így pontosabb mérések végezhetők ezzel az eszközzel, ráadásul egyszerűbben, a felhasználó munkáját jelentősen megkönnyítve.

Egyetlen antennaegységgel például egy készülék kimeneti teljesítménye mérhető meg. Több, egymástól távolabb elhelyezett antennával már nyalábformálás is vizsgálható. Ha egy összeállításban háromnál több vételi pontra van szükség, tetszőleges mennyiségű antennamodul is felhasználható egymással párhuzamosan, így finomítható a térbeli felbontás, és a kétdimenziós mátrixokból képzett elrendezés főnyalábja két tengely mentén is mozgatható lesz.

Az adatok az ingyenes, R&S®Power Viewer Plus elnevezésű PC-szoftver segítségével értékelhetők ki és dolgozhatók fel. Jelenleg összesen 12 csatorna megfigyelésére és megjelenítésére képes ez a program, többek között átlagteljesítményt mérve.

Reprodukálható eredmények biztosítása érdekében, árnyékolt környezetben történő mérésekhez az R&S®TS7124 jelű, 19 col széles, műszerszekrénybe építhető RF-mérődobozt kínálja a Rohde & Schwarz. E doboz árnyékolt és szűréssel ellátott kábelátvezetési ponttal is rendelkezik, belsejében pedig dielektromosan semleges műanyag tartószerkezet található, amellyel az antennák rugalmasan rögzíthetők.

A Rohde & Schwarz honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény