FőoldalRendszerintegrátorMini PC az Inteltől
2013. április 26., péntek ::

Mini PC az Inteltől

Az Intel 2012. év végén mutatta be legújabb fejlesztésű termékét, aminek a Next Unit of Computing (NUC) nevet adta. A termék egy miniatürizált PC, melyet igen sokrétű felhasználásra javasol az Intel a hagyományos értelemben vett PC-s terület mellett

Első körben megjelent termékek (BOXDC3217BY, BOXDC3217IYE) harmadik generációs Intel Core i3 3217U processzorral (17 W TDP, 1,8 GHz, HD 4000 grafikus vezérlő) integráltak. Február elejétől az NUC-család választéka tovább bővült egy Intel Celeron 847 processzorral szerelt termékkel (BOXDCCP847DYE). Minden esetben az Intel QS77 Express lapkakészletét rakták az alaplapra. A mintegy 10×10×2 cm-es méretekkel rendelkező alaplap egy átlagos emberi tenyérben is könnyedén elfér. Alapvetően két kiszerelésben kapható. Az úgynevezett dobozos változat esetén a fenti méretektől alig nagyobb házba szerelve kapjuk a terméket. Dobozos verzióval kapunk hozzá egy külső tápegységet (elektromos fali konnektor és a tápegység közé szükséges kábel nélkül), VESA rögzítőegységet monitorokhoz, tv-hez.

A nem dobozos verzió beszerezésekor csak a processzorral integrált alaplapot kapjuk meg.

A legnagyobb különbséget a két Intel Core i3 processzorral szerelt termék között a dual HDMI/GbE csatlakozó, valamit a HDMI/Thunderbolt csatlakozó jelenti. Ezeken a csatlakozókon kívül még USB portok és a külső tápegység csatlakózója található a dobozon.

Ahhoz, hogy egy működő egységet készítsünk, mindössze egy mini PCIe SSD meghajtóra, valamint SO-DIMM memóriára van szükségünk. WiFi-kártyát opcionálisan lehet konfigurálni a rendszerbe. Mini PCIe és SO-DIMM foglalatból kettő található az alaplapon. Maximum 16 GiB memóriát képes kezelni. A következő technológiákat tartalmazza a rendszer: BIOS vault technológia, Fast boot és Intel Visual BIOS. NUC ezenfelül támogatja az Intel Anti-Theft technológiát, amely egy hardveralapú adatvédelem arra az esetre, ha a meghajtó elveszett vagy ellopták volna.

Intel WiFi-kártya használatakor lehetővé válik a WiDi (Wireless Display) használata, melynek segítségével vezeték nélküli hálózaton továbbíthatunk HD-felbontású filmet akár 5.1-es hanggal. Ennek feltétele, hogy a tv, monitor rendelkezzen beépített WiDi adapterrel, vagy a kijelzőhöz csatlakoztatható külső WiDi adapterre van szükség.

A felhasználási területek a teljesség igénye nélkül: ATM-automaták, kioszkok, ügyfélirányító rendszerek, ital-élelmiszer automaták, nyerőautomaták, ipari mérőműszerek, ipari automatizálás, pénztárgépek, szórakoztatóelektronikai eszközök (Digital Home PC), digital signage-megoldások stb.

A most piacon lévő típusokat újabb, még erősebb processzorral szerelt, távmenedzsmenttel ellátott típusok fogják követni a kö­zeljövőben. Az Intel ezeket a termékeket is 3 év garanciával szállítja.

Az Intel kapcsolódó honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény