FőoldalRendszerintegrátorSCADA-alapú videofelügyeleti rendszerek
2011. szeptember 23., péntek ::

SCADA-alapú videofelügyeleti rendszerek

Megoldások centralizált és elosztott videofelügyeleti architektúrák esetére Képzelje el egy pillanatra, hogy SCADA-rendszerében minden alarm esetén felugrik egy videó, így nem csak a riasztás tényét, de a tényleges képet is láthatja felügyeleti rendszerében!

Vagy azt, hogy a videojel elég flexibilis ahhoz, hogy élő videójelet, időbeni visszajátszást és még az esemény előtt történteket is megmutassa! Ennyi biztosan elég ahhoz, hogy lássa, mennyivel egyszerűbb, kényelmesebb és hatékonyabb lenne a műveletek felügyelete integrált, SCADA-alapú videofelügyeleti rendszer esetén! Nos, nincs szükség további ábrándozásra, hiszen a Moxa felépíti a hidat az automatizálási és biztonságtechnikai rendszerek között a mára már teljessé vált video-over-IP termékcsaládjával, legyen szó centralizált, vagy - a sávszélességet csökkentő - elosztott video­felügyeleti rendszerről

1. ábra. Élő videó megjelenése SCADA-környezetben 1. ábra. Élő videó megjelenése SCADA-környezetben
Centralizált, vagy elosztott video-felügyelet - Ön dönt!
A Moxa az előző évtizedben még elsősorban ipari kivitelű, soros és Ethernet eszközei révén szerzett előkelő hírnevet az ipari kommunikáció terén, az integrált, Ethernet alapú felügyeleti rendszerek részeként pedig ipari kivitelű videószerverek segítségével illeszthetjük a hagyományos analóg kamerákat Ethernet hálózatba. Az MJPEG, MPEG4 és H.264 formátumokat támogató videoszerverek és dekóderek mellett a Moxa a SoftNVR-IA, egy centralizált IP-alapú videofelügyeleti szoftver segítségével bővíti megoldását, amely a beépített OPC szervernek köszönhetően biztosítja a zökkenőmentes kommunikációt a SCADA/HMI-rendszerekkel, így teljes körű, centralizált, SCADA-alapú videofelügyeletet tesz lehetővé.
Az elosztott rendszerekhez pedig kitűnően használható a Moxa másik új terméke, az MxNVR-IA8 elnevezésű, ipari kivitelű IP
videórögzítő, amelyet a SCADA-eseményekkel összefüggésbe hozható, a terepen készült videók felvételére és lejátszására terveztek, és mivel a terepen, zord ipari körülmények közé helyezhetjük el, a videóképek előzetes feldolgozása révén az Ethernet-gerinchálózat adatforgalmát nagymértékben csökkenthetjük.

Centralizált videofelügyelet SCADA-integrációval
A SoftNVR-IA ideális kisebb, helyi ipari alkalmazásokhoz, hiszen akár 32 IP videocsatornát képes kezelni, használatával lehetséges a központban az élő megtekintés, felvétel, visszajátszás és PTZ-kontrol-, a SCADA-alarmok riportjaira reagálva. Az OPC-kapcsolat és az ingyenes Moxa VPort SDK ActiveX vezérlő használatával a SoftNVR-IA lehetővé teszi a SCADA/HMI felügyeleti rendszerek számára, hogy a riasztások mellé - felugró ablakok segítségével - az élőképeket is meg tudjuk jeleníteni. Az automatizálási mérnökök számára, akik nem rendelkeznek behatóbb ismeretekkel a biztonságtechnika terén, különösen fontos, hogy egyszerűen tudják a video­képeket a SCADA-rendszerekbe illeszteni, hiszen a biztonságtechnika és a folyamatirányítás két külön tudomány, a kettőt azonban ma már egyre inkább együtt kell használni.
Sávszélességet csökkentő technológiák
A SoftNVR-IA megadja a felhasználóknak annak lehetőségét, hogy i-frame dekódolást használjanak, így csökkentve a központi CPU terhelését és a sávszélesség-felhasználást. A Moxa VPort videószerverek pedig ma már támogatják a DynaStream-technológiát, amely képes intelligensen növelni vagy csökkenteni az 1 s alatt átvitt videoképek számát (frame rate), így alkalmazkodik a hálózat forgalmi állapotához. Mindezen technológiák, valamint a QoS segítségével hálózatunkban spórolhatunk a sávszélességgel, így a rendszer működése sem sérül az esetlegesen túl nagy videóforgalom okán.

2. ábra. A Moxa centralizált és elosztott videófelügyeleti megoldásai 2. ábra. A Moxa centralizált és elosztott videófelügyeleti megoldásai
Térképnézet segíti a gyors alarmkövetést
Lényegesen egyszerűbb az alarmok nyomon követése a SoftNVR-IA eMap-funkciója által, ami importált térképhátterek segítségével vizuálisan mutatja meg az operátornak, hogy az adott kamera földrajzilag hol helyezkedik el. Az egérrel a térképen a kamera helyére rákattintva láthatjuk az élőképet, alarm esetén pedig a riasztást észlelő kamera pirosan villog a térképen, így az operátorhoz azonnal eljut az információ, és lehetősége van az azonnali beavatkozásra, ami ipari alkalmazások esetén kritikusan fontos.

Terepre kihelyezhető videorögzítő elosztott rendszerekhez
A centralizált rögzítés alternatívájaként az MxNVR-IA8 elosztott rögzítőrendszert testesít meg, amely ipari környezetben nyújt videórögzítő és -tároló lehetőséget.
A felügyeleti központ számára csak kérés esetén közvetíti a videófelvételeket, amely azt eredményezi, hogy a rögzítés független a sávszélesség korlátozásától. Korábban ez problémát jelentett, hiszen nem létezett ipari környezetben használható, a terepre kihelyezhető videorögzítő, azonban a 19" rackszekrénybe szerelhető, IP33-as védettséggel, soros portokkal és digitális I/O-kkal
rendelkező, és -40 és +75 °C közötti működési hőfoktartományt támogató MxNVR-IA8 segítségével az elosztott videofelügyeleti rendszerek egyszerűen megvalósíthatóak. Az MxNVR-IA8 egyidejűleg 8 Moxa VPort IP-kameráról vagy videoszerverről rögzít videofájlokat, amelyeket
2 db 2,5" SATA merevlemezre tárolhatunk el, a Gigabit Ethernet port pedig biztosítja a szükséges sávszélességet. Az MxNVR-IA8 a biztonságos webalapú hálózati hozzáféréshez az IEEE 802.1X protokollt használja, ezáltal a távoli videóvisszajátszás és -felvétel bárhonnan működőképes lesz.

Alarmvideó SCADA-felületen történő megjelenítése
Az MxNVR-IA is tartalmaz ingyenes ActiveX SDK-t, mely segít a mérnököknek integrálni a videoriasztásokat a SCADA kijelzőbe. Az operátorok felugró videó formájában információt kapnak, beleértve a rögzített esemény előtti és utáni videókat, vagy az MxNVR-IA hálózatfelvételekből, vagy a VPort videószerverek által vagy az SDK-n keresztül. A Modbus/TCP protokoll támogatásának köszönhetően hihetetlenül egyszerű az MxNVR-IA8 felvevő triggerelése, vagy az esemény videójának feltöltése a SCADA-rendszerekben végrehajtott parancsok segítségével. A felhasználók emellett felügyelhetik az élő videó és esemény előtti képeket a front-end VPort videoszerverek által. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb rendszer riasztás esetén általában csak a riasztás utáni képeket tárolja el, azonban így lemaradunk az előzményekről. A Moxa megoldásával lehetőség nyílik utólag megtekinteni, hogy mi is történt a riasztás előtti időszakban, így bővebb információ birtokában deríthetünk fényt a történtekre.

A Com-Forth Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény