FőoldalRendszerintegrátorA mértékegység zűrzavar következményei
2011. augusztus 12., péntek ::

A mértékegység zűrzavar következményei

1999. szeptember 23-án a Mars klimatikus viszonyait vizsgálatára készült műhold belépett annak légterébe, elemeire esett és az óta sem hallatott magáról. Vajon ez egy elkerülhetetlen katasztrófa volt vagy egy jobb műholddal sikeresebb leszállást érhettek volna el? Valójában mi vezetett az adófizetők 125 millió dollárjából épült űrszonda elvesztéséhez?

Az ábra rámutat egy igen primitív okra, amely valójában minden nap okozhat súlyos vesztességeket esetleg katasztrófákat. Az történt, hogy az űrszondát kivitelező és egyben annak Marshoz vezető útvonalát megtervező szakemberek egy része metrikus, másik része pedig angolszász mértékegységben gondolkodott - és sajnos - számolt is. Az eredmény a Mars közeli röppályában bekövetkezett óriási eltérés s ennek folyományként a szonda megsemmisülése lett.

A tisztelt Olvasó engedje meg nekem, hogy az aggályaimat általánosan is megfogalmazzam:
az a tény, hogy a globalizált világunkban nincs egységesen és kötelezően használt mértékegység, az emberiségnek lám milyen sokba kerül s fog kerülni. A kevésbé látványos kudarcokkal járó, egységességért, szabványosságért kiáltó megoldásokról senki nem beszél. Említek egyet s lehet, hogy ez nem is lényegtelen: a számítógépek operációs rendszereit nemzeti nyelveken lehet elsősorban megvásárolni, ami az - majdnem kizárólagosan angol nyelvű - alkalmazásokkal súlyos konfliktusba kerülhet (napi tapasztalatom). Gondoljuk csak meg, hogy a számítógépeknek milyen területeken (ipari, közgazdasági, pénzügyi stb.), milyen biztonsági környezetben kell, hogy megfelelően működjenek. Talán nem túlzás, hogy az általam említett "apróság" előbb-utóbb elég komoly "földi" katasztrófát fog okozni. S a többi problémaforrást még nem is említettem...

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény