FőoldalRendszerintegrátorInformatikai forradalom a szélturbinákon
2014. augusztus 26., kedd ::

Informatikai forradalom a szélturbinákon

A címben említett „forradalom" két legújabb műszaki – elektronikai-szenzortechnikai és informatikai - eszközrendszer bevezetését jelenti:

1. vezetéknélküli szenzorrendszerek alkalmazása, amelyek képesek a szél irányának, -sebességének, -erősségének, -nyomatékának és az X & Z gyorsulásnak a meghatározására. A tartóoszlop, a turbinakerék (rotor) és a tengelyek teljes mechanikai felügyelete. Szinte valamennyi környezeti körülmény (fizikai-kémiai) paraméter figyelése (hőmérséklet, nyomás ...). A szenzorrendszer a vezetéknélküli kommunikáció mellett igen hatékony, mert szinte láthatatlan, hiszen annyira miniatürizált. Ezt láthatjuk a következő képen


2. Egy Kolorádói szélenergia előállítására szakosodott szervezetnek van egy titkos fegyvere: a hatalmas adatállomány. A számtalan szélturbinából folytonosan és folyamatosan összegyűjtött szélsebesség és -irány valamint a kilépő teljesítményt mutató adatokból – mesterséges intelligencia módszerek segítségével – hihetetlen pontossággal és gyorsasággal lehet az erőmű rendszerére vonatkozó teljesítmény előrejelzéseket készíteni, ami rendkívüli módon növeli a profitot.

A teljesítmény előrejelzés eredményét – három napra vetítve – a következő ábra szemlélteti.


Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény