FőoldalRendszerintegrátorA legújabb technológiai áttörés az oszcilloszkópok területén
2011. március 11., péntek ::

A legújabb technológiai áttörés az oszcilloszkópok területén

Ezen cikk célja annak bemutatása, hogy az általános célú asztali oszcilloszkópok területén megjelent legújabb technológia milyen módszerbeli változással segíti a mérések során felmerülő problémák megoldását, rámutatva olyan fontos jellemzőkre, mint a hullámforma-frissítés, a digitális csatornák, a beépített függvény­generátor és a protokollanalizátor-funkciók jelentősége

Oszcilloszkóp-architektúrák

1. ábra. Hagyományos, digitális oszcilloszkóp blokkdiagramja 1. ábra. Hagyományos, digitális oszcilloszkóp blokkdiagramja
Az 1. ábra hagyományos digitális oszcilloszkóp blokkdiagramját mutatja. Az Agilent (illetve akkor még Hewlett-Packard) úttörőként ezen architektúrát alkalmazta a 90-es évek elején és a mai napig ugyanezen architektúra használatos a piacon megtalálható szkópokban.
Amíg egy oszcilloszkóp különálló, funkcionális blokkokból épül fel, teljesítménye a jól ismert rendszerintegrációs problémáknak - úgymint a melegedésnek, az összeköttetések sebességének, a teljesítménydisszipációnak és a költségeknek - köszönhetően igen korlátozott.
A fentiek nagymértékben befolyásolják a szkóp paramétereit: a hullámforma-frissítést, a mérési sebességet, a válaszidőt vagy akár az érzékenységet.
Az Agilent által fejlesztett és használt egyedi MegaZoom ASIC (Application Specific IC) technológia kiküszöböli a különálló blokkfelépítésből adódó teljesítményproblémákat, amelyeket a hagyományos architektúra esetén tapasztalhatunk.
2. ábra. Az Agilent 3. generációs, egyetlen ASIC chipbe integrált MegaZoom III architektúrájának blokkdiagramja 2. ábra. Az Agilent 3. generációs, egyetlen ASIC chipbe integrált MegaZoom III architektúrájának blokkdiagramja
A 2. ábra a MegaZoom-technológia blokkdiagramját mutatja.
Látható, hogy a különálló blokkok közül többet egyetlen ASIC chipbe integráltak. Ezzel az egybeépítéssel az Agilent kihasználja a nagyobb sebességű belső buszok előnyeit. Ezek a szkópok
rendelkeznek a leggyorsabb hullámforma-frissítéssel, és lenyűgöző jelmegjelenítést tesznek lehetővé. Mindez azért lehetséges, mert az adatgyűjtés utáni szoftveres feldolgozás helyett a blokkok chipbe integrálásával számos kulcsfontosságú CPU- és
szoftverművelet a MegaZoom hardverbe került. Ez lehetővé teszi a nagyobb teljesítményt a mérések, a hullámformamaszk teszt és a soros dekódolás esetében.
Az oszcilloszkópnak ahhoz, hogy kielégítse a változó követelményeket, ill. eleget tegyen a jövőbeli felhasználásoknak, olyan teszt­időcsökkentő és hibakeresést gyorsító funkciókkal kell rendelkeznie, amelyekkel később egyszerűen bővíthető. Ez nehéz feladat, de a MegaZoom-architektúrájú, ASIC chippel rendelkező szkópoknál megoldható. Az új technológiával minden, eddig különálló blokkot egyetlen chipbe integráltak, tovább növelve a különböző funkciók teljesítményét, a még optimálisabb működés és termelékenység érdekében. E technológiai fejlesztéssel olyan mérési és tesztelési lehetőségek váltak elérhetővé az olcsó szkópok területén, amelyekkel ez idáig csak a magasabb árkategóriájú oszcilloszkópokban találkozhattunk, hozzájárulva ezzel a gyorsabb és sokkal nagyobb megbízhatóságú gyártási folyamatokhoz.

A gyors hullámforma-frissítés előnyei

3. ábra. Az Agilent új, InfiniiVision X-sorozatú oszcilloszkópjaiban használt 4. generációs MegaZoom technológia felépítése, még több funkció egyetlen ASIC chipbe integrálásával (pl. beépített függvénygenerátor-funkció) 3. ábra. Az Agilent új, InfiniiVision X-sorozatú oszcilloszkópjaiban használt 4. generációs MegaZoom technológia felépítése, még több funkció egyetlen ASIC chipbe integrálásával (pl. beépített függvénygenerátor-funkció)
Egy eszköz tesztelésekor a funkcionálisan helyes működés meghatározásához egyszerűen a tesztelendő termék által előállított/módosított elektronikus jelet vizsgáljuk: van-e működési hiba, esetleg "glitch", amelyet szeretnénk megfogni, nyomon követni, és a hiba forrását megszüntetni? A gyors hullámforma-frissítéssel rendelkező oszcilloszkópok esetében lényegesen nagyobb a "glitch"-ek elfogásának valószínűsége, mint a lassabbaknál, a jóval kevesebb "holtidőnek" köszönhetően. Ez az időtartam ("holtidő") az, amikor az oszcilloszkóp a mintavett jelet feldolgozza és megjeleníti a kijelzőn, vagyis ezen időtartam alatt az oszcilloszkóp bemenetére érkező jel nem kerül feldolgozásra, tehát elvész. A MegaZoom nélküli architektúra esetén (1. ábra) a maximális hullámforma-frissítés 55 000 hullámforma/s (speciális beállítások mellett).

4. ábra. A fenti jel egy ritkán előforduló 4. ábra. A fenti jel egy ritkán előforduló
Az új technológiával (3. ábra) 1 millió hullámforma/s sebesség érhető el, minimálisra csökkentve ezzel az oszcilloszkóp "holtidejét", és tovább növelve a nemkívánt, ritkán előforduló hibák, "glitch"-ek elfogásának valószínűségét. A MegaZoom technológiával rendelkező oszcilloszkópok jóval magasabb szintű megbízhatóságot, jobb jelmegjelenítést, gyorsabb tesztidőt és hibakeresést tesznek lehetővé.

Az integrált, "négy az egyben" műszer előnyei
A gyors hullámforma-frissítés csak az egyik előnye a MegaZoom architektúrára épülő oszcilloszkópoknak. A saját fejlesztésű ASIC chipnek köszönhetően a hagyományos oszcilloszkópot kiegészíthetjük beépített MSO-funkcióval, jelgenerátorral, valamint egy soros protokoll-analizátorral. A "négy az egyben" típusú műszer hatékonyabb hibakeresést és fejlesztést tesz lehetővé. Egyszerűbbé válik a mérőrendszer kialakítása, valamint a mérések kiértékelése is átláthatóbb a közös integrált platformon.

Az oszcilloszkóp
Az oszcilloszkóp elsődleges feladata a különböző jelalakok megjelenítése és azok paramétereinek mérése. Nagyobb mintavételezéssel több, számunkra fontos adatot tudunk rögzíteni, ezáltal részletgazdagabb információkhoz juthatunk a tesztelni kívánt jelekről. A hatékony tervezési és fejlesztési procedúra érdekében a hosszú és összetett hullámformákat az oszcilloszkóp memóriájában tároljuk. A MegaZoom architektúrájú oszcilloszkópoknál az optimális mintavételi frekvencia meghatározása automatikus, a gyors és nagy mennyiségű adatgyűjtés érdekében.
A tárolt hullámformák közül manuálisan csak lassan és nehézkesen lehet a keresett eseményt megtalálni. Abban az esetben, ha az oszcilloszkóp rendelkezik automata keresőfunkcióval, könnyedén rákereshetünk az adott paraméterek alapján a megfelelő jelformára, valamint egyszerűen navigálhatunk a talált és megjelölt események között az előlapi kezelőgombokkal.

5. ábra. Az automata keresőfunkció segítségével mellőzhető a lassú és nehézkes manuális jelformakeresés az Agilent 3000 X-sorozatú oszcilloszkópokon 5. ábra. Az automata keresőfunkció segítségével mellőzhető a lassú és nehézkes manuális jelformakeresés az Agilent 3000 X-sorozatú oszcilloszkópokon
Az 5. ábrán az oszcilloszkópot 0,1 ms időalapú (1 ms time-span) adatgyűjtésre állítottuk be, keresési feltételnek pedig "Runt" (törpe) jelformát. Az automata keresőfunkció 20 db, kis fehér háromszöggel jelölt "Runt" jelalakot talált a komplex digitális jelfolyamban. A navigáló-gombok segítségével könnyedén végigpásztázhatjuk és kiértékelhetjük a megjelölt hullámformákat. Manuális, órákon át tartó keresgélés helyett másodperceken belül megtalálhatjuk a keresett eseményeket.

MSO szkóp (analóg és digitális bemenetű szkóp)

6. ábra. Analóg és digitális csatornák egyidejű megjelenítése az Agilent InfiniiVision X-sorozatú oszcilloszkópon 6. ábra. Analóg és digitális csatornák egyidejű megjelenítése az Agilent InfiniiVision X-sorozatú oszcilloszkópon
A digitális jelformák mindennaposak a tervezési folyamatokban. A komplex fejlesztési és tervezési feladatok elvégzése érdekében a legtöbb esetben a 2 vagy 4 csatornás oszcilloszkópok már nem elegendőek. További 16 integrált digitális csatornával már 20 jelalakot jeleníthetünk meg. A csatornák időkorreláltak és triggerelhetők. Ezáltal sokkal rugalmasabb mérési környezetet alakíthatunk ki, és a megnövekedett csatornaszámmal egységes, átlátható képet kapunk a tesztelni kívánt rendszerről. Általában további funkciók (pl. digitális csatornák) bekapcsolása az oszcilloszkóp hullámforma-frissítésének vagy a válaszidejének csökkenéséhez vezet. A MegaZoom-architektúrájú oszcilloszkópoknál az ASIC-chip-integrációnak köszönhetően új funkciók bekapcsolása nem okoz teljesítménycsökkenést.

WaveGen - beépített függvénygenerátor
Egy integrált, 20 MHz-es függvénygenerátor oktatási célokra és a tervezőlaborok számára egyaránt ideális, ahol a rendelkezésre álló hely általában korlátozott. Az oszcilloszkóp hardverébe integrált függvénygenerátor képes szinusz-, négyszög-, fűrész-, impulzus-, zaj- és DC-jelek előállítására a mérendő eszköz teszteléséhez. Az integráltság további előnye, hogy csak egy menürendszert és interfészt kell megtanulnunk. Oktatási célra rendelkezésre állnak olyan, előre beállított jelformák, amelyek segítséget nyújthatnak villamosmérnök- és fizikushallgatók képzésében.

A MegaZoom-architektúra előnye a maszktesztalkalmazásokban

7. ábra. Egy példa maszk tesztre az Agilent 2000 X-sorozatú oszcilloszkópján, ami hullámformák millióit tudja tesztelni néhány másodperc alatt 7. ábra. Egy példa maszk tesztre az Agilent 2000 X-sorozatú oszcilloszkópján, ami hullámformák millióit tudja tesztelni néhány másodperc alatt
Az oszcilloszkópok maszktesztje a rögzített hullámformát hasonlítja össze egy maszkkal, ami felső, illetve alsó határokból áll. Amennyiben a rögzített jel minden egyes pontja az alsó és felső határ közé esik, abban az esetben a maszkteszt pozitív. Ha bármelyik pont a felső határ fölé vagy az alsó határ alá esik, úgy a teszt negatív. Nevezik olykor "pass/fail" vagy "go/no go" tesztnek is, mert gyors és könnyű módja annak, hogy a mérendő jeleket összehasonlítsuk a különböző szabványokkal (a szabványos jel a toleranciájával már meg is határoz egy maszkot). A szabványtól eltérő hullámformák detektálása automatikusan történik. A gyors hullámforma-frissítés kiváló lehetőséget nyújt egy hardveralapú maszkteszt megvalósításához az oszcilloszkópon, amely napjainkban hullámformák millióit jelenti 1 ... 3 másodperc alatt. Mindez a hagyományos, szoftveralapú architektúrákkal a CPU sebességétől függ, és beállítástól függően akár napokig is eltarthat.

Soros protokoll analízis sebességnövekedése a MegaZoom-architektúrával

8. ábra. Egy SPI és egy UART busz hardveralapú dekódolása az Agilent 3000 X-sorozatú oszcilloszkópján 8. ábra. Egy SPI és egy UART busz hardveralapú dekódolása az Agilent 3000 X-sorozatú oszcilloszkópján
Azzal, hogy a soros protokollanalizáló motort a MegaZoom ASIC-chipbe integrálták, a dekódolás hardveralapúvá vált. A szoftveres utófeldolgozó technikák lassabbak, ami különösen igaz, ha nagy memóriát használunk, ami soros buszon sokszor szükséges több csomag rögzítéséhez. Ha ezt egyszerre több buszon szeretnénk elvégezni, a dekódolás még lassabb lehet. Egy hardveralapú rendszernél a dekódolási sebesség hihetetlenül megnövekszik, és így sokkal nagyobb valószínűséggel lehet vele ritka soros kommunikációs hibákat észrevenni. Néha szükség lehet arra, hogy több busz jeleit hasonlítsuk össze egymással; ez a legjobban két soros busz egyidejű dekódolásával végezhető el, kiegészítve egyidejű megjelenítéssel a "Lister"-ben. Erre mutat példát a 8. ábra. A soros protokolladatok táblázatos megjelenítése a nyers jelek mellett rekordidejű betekintést nyújt az egész rendszerbe.

A MEDEXPERT Kft.honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény