FőoldalRendszerintegrátorBaldor hajtások az iparban
2011. március 11., péntek ::

Baldor hajtások az iparban

Új, intelligens, ethernetes mozgásvezérlők és alakkövető lakkozó- berendezés ethernet-kompatibilis PowerLink szervomeghajtóval

Ethernetes mozgásvezérlő hajtások a Baldor-tól Ethernetes mozgásvezérlő hajtások a Baldor-tól
Új, intelligens, ethernetes mozgásvezérlők
A Baldor Electric bejelentette intelligens mozgásvezérlő meghajtóinak legújabb generációját. Az egytengelyes mozgásvezérlő alkalmazásokban jelentős költség- és helytakarékosságú meghajtók rendelkeznek PowerLink-kompatibilis ethernet-interfésszel is. Az új, Mint Lite névre hallgató programozási felületet immár felár nélkül megkapja minden Baldor MicroFlex e100 és MotiFlex e100 sorozatú, egy- és háromtengelyes meghajtó. Ezek a meghajtók egészen 33,5 A árammal bezárólag választási lehetőségek széles skáláját biztosítják, és a választékot hamarosan újabb, még nagyobb áramú eszközök egészítik ki.
A meghajtók lineáris és forgómozgás vezérlésére is befoghatók lineáris motoros, zárthurkú vektormotoros és V/Hz vezérlési módos alkalmazásokban is.
A beágyazott Mint Lite-támogatás az alapvető mozgásvezérlési követelményeket (relatív és abszolút mozgásvezérlés, S-felfutási profilok, home-pozícióba mozgás, működés közbeni célpozíció-állítás, regisztrációs mozgás, reagálás valós idejű triggereseményekre stb.) maradéktalanul kielégíti. A programozófelülettel számos automatizálási és gépészeti alkalmazás gyorsan megvalósítható, például pick & place mozgás stb., amelyekre együttesen jellemző, hogy felhasználásuk több iparágban is (élelmiszeripar, csomagolóipar, gyógyszeripar, elektronikai ipar, nyomdaipar, fa- és fémfeldolgozó iparágak stb.) igen elterjedt.
Az új meghajtók egy másik újdonságát a rugalmasabb PLC interfészek adják. A meghajtók gyártói megoldást biztosítanak folyamatadatok cseréjére eszközeiknél, általában PLC-kkel. A Baldor meghajtók programozhatósága lehetőséget biztosít a standard meghajtóprofilok felvételére, amellyel a kommunikációs folyamatok leegyszerűsíthetők és a meghajtók viselkedése optimalizálható. A meghajtók TCP/IP-kompatibilis ethernet interfésze jóvotlából az eszközök egyszerűen csatlakoztathatók a gyári ethernethálózatra.
Minden Baldor MicroFlex e100 és MotiFlex e100 meghajtó alapkiépítésben rendelkezik beépített I/O-val és CANopen menedzsmentfunkcióval az elosztott I/O-bővítés és ember-gép interfészes alkalmazások támogatása érdekében. A MotiFlex e100 meghajtók kártyahelyeket is biztosítanak lokális I/O-bővítésre és terepi buszos csatlakozás implementálására, amely utóbbiakkal bővíthető a külső PLC-k felé irányuló csatlakozási lehetőségek száma és típusa, így az ethernet/IP, Profinet-IO, Profibus és DeviceNet protokollok támogatása is könnyedén megoldható. A gazdag konfigurációs lehetőségek olcsó és egyszerű bővítési opciókat nyújtanak.
PowerLink-rendszerben használva a meghajtókba ágyazott intelligenciára hagyatkozva új alkalmazások fejleszthetők ki. A kritikus eseményekre közvetlen reakció programozható be, jelentősen csökkentve a késleltetéseket, és egy időben növelve az átbocsátóképességet. A vezérlők intelligens működése csökkenti a központi PowerLink hálózati vezérlő terhelését is, amely többtengelyes konfiguráció esetében komoly pénzmennyiség megtakarítását jelenti, köszönhetően a standard kiépítés részét képező Mint Lite-programozhatóság meglétének a Baldor vezérlőkben. A meghajtók fejlesztési és konfiguráció eszközei a Baldor-féle Mint WorkBench fejlesztőkörnyezet részei, amely a felhasználók számára díjmentesen elérhető.

Alakkövető lakkozóberendezés Baldor szervohajtással Alakkövető lakkozóberendezés Baldor szervohajtással
Többtengelyes, nagy átbocsátóképességű, alakkövető lakkozó- berendezés ethernet-kompatibilis PowerLink szervomeghajtóval
Az alakkövető lakkozási specialista vállalat, az Advanced Coating Robotics (ACR) egy valós idejű, ethernetes mozgásvezérlő rendszerrel valósította meg legújabb lakkozóberendezését, amely a nagy átbocsátóképességen felül kivételes precizitású, háromdimenziós szórási pontosságot biztosít. A többtengelyes rendszer lelkét egészében a Baldor Electric elektromos mozgásvezérlő megoldásai adják, amelynek mindhárom tengelyét a Baldor ethernetes PowerLink szervomeghajtói vezérlik. Az ACR választása a mozgásvezérlő szoftver rugalmassága, a valós idejű vezérlés és az egyszerű rendszerbe építés lehetősége miatt esett a Baldor megoldására.
Az ACR új, MACCS 400 típusnevű gépe gyors és rugalmas módon teszi lehetővé a védőlakkok szelektív felvitelét a nyomtatott áramköri kártyák alkatrészeire, és alkalmas gyártósori (in-line) és offline üzemeltetésre is. Az akár 500×480 mm méretű áramköri kártyákkal és rajtuk akár 90 mm magasságú alkatrészekkel is kompatibilis berendezés fejlett, öttengelyes mozgásvezérlő rendszerrel rendelkezik, amely nagy feldolgozási sebességet és 25 mikronos szórófej-pozicionálási pontosságot biztosít.
A MACCS 400 egy egyedülálló, 1,4 m2 helyigényű berendezés, amely teljesen önálló működésre képes, vagy konvejorral integrált áramköri kártyagyártó gyártósorba is integrálható. A gép teljesen kompatibilis az elektronikai felületszerelési gyártók szövetsége, a SMEMA előírásaival, és az ACR a gép bemutatását követő három hónapon belül már ötöt értékesített a berendezésből.
A gép mozgásvezérlőjének x- és y-tengelye ún. H-alakú fogasszíjas kialakítással rendelkezik, amelyet két Baldor BSM szervomotor hajt meg a Baldor MicroFlex e100 meghajtókon keresztül. A motorok statikusak, fix pozíciókban helyezkednek el a "H"-alak alján, és közösen vezérlik a szimpla fogaszíjat. A megoldás előnye, hogy a motorok így nem jelentenek további nyomást a terhelési tehetetlenségre nézve, és ezáltal nagyon gyors és pontos mozgásvezérlésre adnak lehetőséget, hiszen a gép x-y irányban akár 800 mm/s sebességgel is mozoghat. A z tengelyű vezérlés a szórófej magasságát állítja, amelyet egy harmadik BSM szervomotor és MicroFlex e100 meghajtó vezérel, a szórófej szögét és orientációját pedig két forgástengely mentén vezérlik Baldor léptetőmotorok. Mind az öt tengely vezérlését saját irányítása alatt tartja egy Baldor NextMove e100 kontroller, amely teljes interpolációval sima és nagy sebességű, érintőirányú mozgásvezérlést végez. A kezelőfelületet az ACR saját, Windows XP operációs rendszer alatt futó szoftvere vezérli.

A Baldor honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény