FőoldalRendszerintegrátorEU: minden új autóban kötelező a nappali világítás
2011. február 09., szerda ::

EU: minden új autóban kötelező a nappali világítás

Az Európai Unióban 2011. január 7-én életbe lépett az a szabályozás, amelynek értelmében minden új személyautót és kisteherautót kötelezően nappali világítással kell felszerelni. Ezek fogyasztása mintegy 30%-kal kevesebb, mint a tompított fényszóróé

Olyan speciális lámpákról (DRL - Daylight Running Lamp) van szó, amelyek alkalmasak a nappali világításra, és kevés energiát fogyasztanak. Olyan világító eszközről van szó, amelynek automatikusan fel kell kapcsolódnia, ha beindítják a gépjármű motorját.

Az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy azokban az országokban, ahol már kötelező a nappali világítás, nagyon kedvezőek a tapasztalatok: a nappali fényszóróhasználat révén csökkenthető a közúti balesetek száma (annak idején elsőként a skandináv országokban tették kötelezővé nappal is a fényszórók használatát). Ezzel függ össze az idevágó magyarországi szabályozás is: a tompított fényszóró használata helyett az autókat utólag is el lehet látni ezzel a fényforrással, ám a beépített eszköznek rendelkeznie kell az EU jóváhagyással.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény