FőoldalRendszerintegrátorKözelebb a megszokott izzólámpa fényének színéhez
2011. január 28., péntek ::

Közelebb a megszokott izzólámpa fényének színéhez

philips_endural_led.jpg
A Popular Science magazin a 2010 év legjobb fejlesztései közé sorolta a Philips új lámpáját. Sokan nem kedvelik a LED fényű világítótestek enyhén kékes fényét. Ezért a Philips kutatói a múlt évben kidolgoztak egy, a hagyományos izzókéhoz hasonló színű fehér fényt sugárzó eszközt

Az EnduraLED elnevezésű LED fényforrás fehér fényének titka, hogy a LED enyhén kékes fénye a klasszikus, körte alakú üvegburkolat belső felületére felvitt sárgás foszforrétegen hatol át. Az innen kilépő 2700 Kelvin színhőmérsékletű fény az emberi szemnek jobban tetsző színű lesz. A búra sárga színe csak kikapcsolt állapotában látható. Az eszköz mérete, alakja, foglalata azonos a hagyományos izzóékkal. A LED-ek által termelt jelentős hőmennyiség eldisszipálására a speciális fémburkolat szolgál.

A Philips fejlesztők tájékoztatása szerint az EnduraLED a 60 wattos klasszikus izzókénak megfelelő 800 lumenes fénykibocsátáskor 80 %-kal kevesebbet energiát, azaz 12 wattot vesz fel. A hagyományoshoz képest 25-ször hosszabb ideig használható, így nyolc év garanciával árusítják. A Philips mérnökök számításai szerint, ha az USA-ban jelenleg használt mintegy 425 millió 60 wattos izzó helyett EnduraLED-del világítanának, úgy éves szinten 32,6 terawattóra energia lenne megtakarítható. Ez az amerikai háztartások világítási célú energiafelhasználásának 14 százaléka. És mivel az új lámpa veszélyes anyagot sem tartalmaz, joggal nevezhető a "legzöldebb" fényforrásnak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény