FőoldalKonstruktőrOrosz félvezetőipar: cél a 28 nm!
2024. január 02., kedd ::

Orosz félvezetőipar: cél a 28 nm!

2027-et tűzték ki a saját 28 nm-es gyártástechnológia megvalósítására...

Fotó: ru.wikipedia.org

A szakmai sajtóban nemrégiben látott napvilágot a hír, miszerint Oroszország saját félvezetőgyártó technológiát fejleszt. Ha minden sikerül, úgy akár már 2027-ben elindulhat a 28 nm-es csíkszélességű tömegtermelés. Mint ismeretes, az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszország ellen különböző szankciókat vezettek be az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei – ide tartozik a félvezetőgyártási technológia exportjának tilalma is.

Ilyen körülmények között megpróbálnak saját lábra állni és a TSMC által már 2011-ben bevezetett 28 nanométeres technológia elérését tűzték a zászlajukra. (Igaz, a tervek között szerepel a 14 nm elérése is 2030 táján. Ez még mindig nem csúcstechnológia, hiszen a TSMC-nél azóta már a 3 nm-es csíkszélességű gyártás folyik, 2026-ra pedig a 2 nm-es csíkszélesség is termelésbe állhat. Bár ehhez képest óriási az oroszok lemaradása, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ország sem chipfejlesztés, sem pedig chipgyártás terén nem rendelkezik igazából átütő sikerekkel. Ugyanakkor az ország sikeresnek mondható szoftverek és felsőkategóriás szolgáltatások terén, így ezek fejlesztésével nem lesz probléma.)

Mint arról az Elektronet is hírt adott, létezik orosz félvezetőgyártás (például a fabless Baikal Electronics vagy a Moscow Center of SPARC Technologies), azonban az ipar jelenleg még képtelen megfelelő teljesítményű processzorokat vagy videokártyákat előállítani. A többi gyárban pedig csupán 90 nanométeres gyártástechnológiával képesek a megbízható tömegtermelésre, ami nagyjából 2005–2006-os gyártási élvonalbeli szintnek felel meg. Ezen az állapoton kívánnak változtatni egy állami fejlesztési terv keretében, melyhez mintegy 38,5 Mrd USD-nek megfelelő rubeltámogatást adnak. Ezzel egy időben a külföldi megoldások körüli technológiák visszafejtését (reverse engineering) is tervbe vették. Azokat az eszközöket, amelyeket ők maguk nem tudnak legyártani, várhatóan Kínából szerezhetik be. Ez utóbbit azonban beárnyékolja az a tény, hogy Kína maga is lemaradt a félvezetőipari élvonaltól.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény