FőoldalKonstruktőr2024-től csak USB-C csatlakozó lesz használható az EU-ban
2022. október 10., hétfő ::

2024-től csak USB-C csatlakozó lesz használható az EU-ban

Az Európai Bizottság - magyar kezdeményezésre - még 2009. nyarán szavazta meg az egységes mobiltöltő bevezetését. Akkor szabványnak a microUSB-t választották.

Október elején az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazták, hogy az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére. A 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott, az egységes töltőkre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség 2026 őszértől a laptopokra is kiterjed majd. Gyártótól függetlenül ugyanolyan USB-C port kerül az összes, legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új fogyasztási elektronikai cikkre. A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni. Így nem lesz szükséges minden készülékhez másik töltőt használni, illetve vásárolni akkor, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket.

A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból. Az EP közleménye szerint a felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, illetve az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkeni fog.

Forrás: www.europarl.europa.eu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény