FőoldalKonstruktőrA 10 nanométeres technológia már közel van
2015. július 22., szerda ::

A 10 nanométeres technológia már közel van

A tajvani TSMC nagy fejfájást okozhatnak az Intelnek

A DigiTimes híradása szerint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) chipgyártó, az Apple fontos partnere, bejelentette, hogy 2017 elején elkezdi a 10 nm-es, FinFET technológiával készülő processzorok tömeggyártását. Ezzel a lépéssel pedig sikerül leköröznie az Intelt.

A hírt rögtön azután tették közzé, hogy az Intel bejelntette: 2017 második felére csúsztatja 10 nm-es processzorai gyártását. Ha a TSMC tartja magát a tervéhez, akkor még a tömeggyártás előtt, 2016 vége felé elkezdődhet egy limitált szériás gyártás, azaz nem elképzelhetetlen, hogy 10 nm-es processzor kerül az iPhone 7-be. Az Apple 64 bites A8-as chipje egyébként 20 nm-es gyártástechnológiával készül. Jelenleg a TSMC gyártja a legtöbb A8-as chipet – korábban még a Samsung volt az Apple A sorozatú processzorainak gyártója.

A kisebb geometriai méretű processzorok jóval hatékonyabbak lehetnek, ami javíthatja az akku-időt, ráadásul ezek a chipek emellett erősebbek, jobb teljesítményűek is a korábbiaknál. Ezzel együtt a TSMC megerősítette, hogy a 28 nm-es gyártástechnológia továbbra is versenyképes és hogy az ilyen chipek jelentik a fő bevételi forrásukat nem csak idén, de még jövőre is.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény