FőoldalKonstruktőr1 mikron vastag, hajlítható chip Svájcból
2014. február 05., szerda ::

1 mikron vastag, hajlítható chip Svájcból

Az ETH Zürich kutatói által kifejlesztett hajlítható áramkör akár egy hajszál köré csavarva is képes ellátni a feladatát. A technológia a mérnökök szerint új kapukat nyit meg a beültethető és viselhető készülékek területén is

ETH Zürich projektjének vezetője, Giovanni Salvatore szerint az áttetsző áramköröket először egy 5 centiméteres rétegelt szilícium sablonra viszik fel. Ezt vízbe téve feloldják, végül csak a rendkívül vékony, parilénből készült szubsztrát marad, amelynek vastagsága mindössze egy mikron. A skálázhatóság fontos szerepet játszott a technológia kidolgozásakor. Salvatore szerint a felhasznált anyagok kiválasztásánál ez jelentette az elsődleges szempontot, a jó elektromos teljesítmény mellett. Az áramköröket felépítő indium gallium cink oxid (IGZO) áttetsző félvezető porlasztásos módszerrel egyszerűen felvihető - az anyaggal néhány kijelzőgyártó is kísérletezik - és a megfelelő felszerelés birtokában polimeres bevonatképzés sem bonyolult művelet.

Nem a skálázhatóság a legnagyobb kihívás: a tömeggyártáshoz először a keresletet kell megteremteni. A kutatás vezetője szerint egy olyan felhasználási területet kell találniuk, ami lendületet ad a fejlesztéseknek, és a technológia kereskedelmi alkalmazásának. Ezt eddig elsősorban a hajlékony kijelzők jelentették, amelyekkel néhol már találkozhatunk is, a jövőben pedig Salvatore szerint az olyan egészségügyi eszközök adják majd, amelyek hajtogathatók, átformálhatók és be is ültethetők az emberi testbe, hogy aztán vezeték nélkül továbbítsanak információkat a külvilágnak. A kutató szerint az ilyen termékek nagyjából 5-10 éven belül kerülhetnek piacra.

A Nature Communications szerint a kifejlesztett hajlékony chip technológia alkalmas lehet biológiai szövetek megfigyelésére, valamint a viselhető és beültethető készülékek fejlesztésében is komoly szerepet játszhat. Ezáltal a lehetőségek széles tárházát nyitja meg többek között az intelligens egészségügyi eszközök terén. Ahhoz azonban hogy az eszköz széles körben felhasználható legyen, a kutatócsoportnak nemcsak áttetszővé, de hajlékonnyá és nagyon könnyűvé is kellett, hogy tegye az eszközt - ezzel pedig a kutatók szerint olyan potenciális felhasználási lehetőségek előtt nyitottak kapukat, mint például az okos-kontaktlencsék, amelyekkel akár a szem belső nyomása is követhető lenne, így a megelőzve például a zöld hályog kialakulását.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény