FőoldalKonstruktőrAltium Live-a közösségsegítette tervezés
2013. május 10., péntek ::

Altium Live-a közösségsegítette tervezés

Az elektronikai ipar gyors és folyamatos változása megköveteli a gyártóktól a naprakészséget, az új technológiák bevezetését. A tervezés során továbbá törekszenek a fejlesztés költségeinek és idejének minimalizálására, és igyekszenek a vevők által támasztott elvárásoknak is eleget tenni. Az elektronikai tervezőszoftverek, ezen belül is a PCB tervezőszoftverek esetén az alkatrészkönyvtárak megfelelő kezelése, azok könnyen beszerezhetősége kulcsfontosságú

Az alkatrészkönyvtárak a felhasználandó elemek olyan csoportját takarják, amelyek tartalmazzák az alkatrészek footprintjét, spice- és ibis-modelljeit, valamint 3D-s megjelenését. Ezeken túl azonnali elérést biztosítanak a megfelelő dokumentációkhoz, és folyamatosan naprakészen tartják az imént említett paramétereket.

Mindennapjainkhoz hozzátartozik továbbá a különböző közösségi portálok használata, amelyek robbanásszerű változást idéztek elő az információáramlásban, összeköttetést biztosítva az emberek között a világ bármely pontján.

Az Altium Live — portál azon túl, hogy számtalan piacvezető gyártó több mint 200000 alkatrészét bocsátja rendelkezésre az Altium Vault könyvtáraiban — olyan közösségi szolgáltatásokat is biztosít, ahol a már meglévő vagy leendő Altium-felhasználók megoszthatják véleményüket egymással, szakmai segítséget kérhetnek egymástól és az Altium mérnökeitől, valamint a legfrissebb technológiai újításokról kaphatnak naprakész információkat.

Fontos kiemelni, hogy az Altium Live szolgáltatásaihoz nem szükséges licenc, kivéve egyes funkciókat, mint pl. Bug­Crunch-, Ideas-, Content Store-tartalmak letöltése. Ezen kívül azonban ingyenes regisztrációval tetszőleges a böngészés, hozzászólás az egyes fórum témákhoz.

Mit tartalmaz?

Könyvtárak: a Content Store-on belül érhetők el az alkatrészkönyvtárak, az egyes sablonok és példaprojektek, amelyek között gyorsan böngészhetünk, és érvényes előfizetéssel le is tölthetjük azokat. A régebbi Altium Designer-verzióknál ezek a könyvtárak automatikusan feltelepültek a programmal, most már azonban online tárolódnak, és szükség esetén letölthetők. Ennek az az oka, hogy az Altium a legnagyobb félvezetőgyártókkal karöltve így tudja minden körülmények között az újdonságokat közzétenni, a már meglévő tartalmakat frissen tartani.

Közösség: ha probléma merülne fel, elakadnánk a tervezés során vagy akár csak más mérnökök véleményére vagyunk kíváncsiak, az Altium-közösségre mindig számíthatunk. Ez magában foglalja a fórumot és a blogot, emellett minden, licenccel rendelkező cég rendelkezik ún. Altium-pontokkal, amelyeket a fejlesztőmérnökeik a közösségben való aktív részvétellel szerezhetnek meg és használhatnak fel különböző egyéni Altium-szolgáltatásokra.

Visszajelzések: az Altium egyik fontos irányelve, hogy mindig ad a felhasználói véleményére, és igyekszik azokat ki is szolgálni az újonnan kiadott frissítései során. A hibajavító és újítóötleteket a felhasználók a BugCrunch és Ideas menüpontokban tehetik közzé, szavazhatják meg az Altium Live-on keresztül — a legnépszerűbb ötleteket, hibajavításokat pedig az Altium a soron következő, kb. havonta megjelenő verzióiban meg is valósítja.

A fent említett főbb pontokon kívül még megemlítendő, hogy az Altium Designer szoftvermegoldásainak letöltése és verziófrissítése is az Altium Live portálon keresztül történik. Emellett az adott felhasználó profilja is teljesen testreszabható, más közösségi portálokhoz hasonlóan nyomon követhet egyes gyártókat, felhasználókat, és saját képet, esetleg avatárt állíthat be magának.

Miért jó?

Természetesen a legfontosabb kérdés, hogy — bár a szolgáltatás sok érdekes és hasznos tartalommal rendelkezik — vajon profitnövekedést is eredményez-e?

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint: „Azok a cégek, amelyek hangsúlyt fektetnek ECAD-tervezés során az alkatrészkönyvtárak megfelelő menedzselésére, akár 13%-os árbeli és 11%-os időbeli csökkenést érhetnek el a fejlesztésben." (Aberdeen Group). A számok magukért beszélnek: az Altium is tudja ezt jól, ezért fektet nagy hangsúlyt az Altium Live szolgáltatásra. A fejlesztőmérnökök számára pedig egy olyan közösséghez nyit kaput a portál, amely elősegíti szakmai fejlődésüket, gyors megoldást biztosít a problémáikra, és amelyen keresztül személyesen is befolyásolhatják a szoftver további fejlődésének menetét.

Nincs más hátra, mint ellátogatni a www.live.altium.com weboldalra és személyesen is bekapcsolódni az Altium dinamikusan fejlődő közösségének életébe!

A HT-Eurep Electronic Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény