FőoldalKonstruktőr48 év után leáll a Z80 processzor gyártása
2024. április 23., kedd ::

48 év után leáll a Z80 processzor gyártása

A Z80-as az Intel 8080-as processzorának továbbfejlesztése volt

A Zilog bejelentése szerint a gyártó Wafer Foundry Manufacturer (WFM) 2024. június 14-től a megmaradó rendelések teljesítése mellett befejezi a Z80-as processzorok gyártását. A Zilog Z80-asok a számítástechnika hőskorának legelterjedtebb mikroprocesszora volt: a szintetizátoroktól kezdve a műholdakig mindenbe beépítették.

A Zilog 1976 júliusától gyártotta az Intel 8080-as processzorának továbbfejlesztéseként alkotott Z80-ast. Ennek magasabb, 4 MHz-es órajele volt, szélesebb parancskészletet kezelt, és támogatta a DRAM típusú memória kezelését. Akkora siker volt, hogy az induláskor 12 fős Zilog két évvel később már több mint ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

A 8 bites Z80-on mérnökök és informatikusok generációi nőttek fel. Elterjedtsége és ismertsége hozzájárult ahhoz, hogy a későbbi évtizedekben széles körben szerelték ipari mérlegekbe, gépek mikrovezérlőibe, és mindenbe, ahol a stabil működés volt a legfontosabb kritérium. Így például a kilencvenes évek elején autókba is építették, sőt széles körben alkalmazták haditechnikai eszközökben is. Az NMOS félvezetős változatát előszeretettel használták fel katonai műholdakban, ahol űrbéli körülmények között is évekig működött hibátlanul. Megtalálható volt olyan játékkonzolokban, mint a Sega Master System, a Nintendo Gameboy illetve Gameboy Color, vagy a játéktermi gépekben, mint a Pac-Man. De használták a Roland gyártotta Jupiter-8 szintetizátorban, a Sequential Circuits-féle Prophet-5-ben, továbbá az első MIDI-szintetizátorban, a Prophet 600-ban is.

Forrás: www.techspot.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény