FőoldalArchívumGyémánt alapú memória a jövő szuperszámítógépeihez
2010. augusztus 25., szerda ::

Gyémánt alapú memória a jövő szuperszámítógépeihez

A Discovery News szerint a gyémánt-alapú számítógépek a jelenlegi szilíciumos komputereknél milliószor több adatot tárolhatnak a jövőben, és sokkal gyorsabbak is lehetnek

Kaliforniai tudósok a kereskedelemben is elérhető technológiák révén apró, nitrogénnel töltött lyukakat hoztak létre nagyobb gyémántlapokon. A nitrogénnel lyuggatott gyémántok több milliószor több információt tudnak tárolni, mint a hagyományos, szilícium-alapú rendszerek. Működési sebességük pedig több tucatszorosa az eddigi gépekének. Online rendelésekből be lehet szerezni az ehhez szükséges eszközöket, tulajdonképpen csak a gyémántrétegek "mintázásához" kell egy speciális berendezés.

A mostani kísérleteket is jól ismert módszerekkel hajtották végre - mondta eredményeikről David Awschalom, a University of California, kutatója, az ACS Nano Letters című lapban megjelent közlemény társszerzője. A tudósok atomi méretű hibákat csináltak az egyébként tökéletes gyémántokban. Ugyanakkor egy ilyen technológia komoly precizitást igényel. Ezért a kutatók mesterségesen és szabályos elrendezésben hoztak létre nitrogén-lyukakat a gyémántrétegekben.

Előbb egy ionsugárral kiütöttek két szénatomot, aztán ezeket egy nitrogénnel cserélték ki. Egy másodperc alatt 4000 nitrogénatomot tudtak ily módon "beültetni" a gyémántrétegbe. Az így létrehozott felület lyukaiban egy elektronnal több van. Ennek az egyetlen pluszelektron spinje (azaz az elektron forgástengelye körüli impulzusmomentuma) tárolja az információt.

Hogy mire lehet használni a megnövekedett lehetőségeket, még tanulmányozniuk kell a kutatóknak, néhány dolog azonban már bizonyosra vehető. Például az, hogy nem a hétköznapi gépekben tűnnek majd fel ezek a módszerek a közeljövőben. A kvantumgépek rendkívül bonyolult - matematikai és számítástechnikai - problémák megoldásakor viszont nagyon hasznosak lehetnek. Alighanem a titkosításban, kriptográfiában és a gyógyszerkutatásban lehet hasznos az új technológia.

Nitrogén egyébként mindig is volt a gyémántokban, ezért sárgás némelyiknek a színe. Ezeket a nitrogénnel "dúsított" gyémántokat régóta tanulmányozták a kvantummechanikával foglalkozó kutatók.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény