FőoldalArchívumSzegeden nanocsövekkel hűtenék a chipeket
2010. április 19., hétfő ::

Szegeden nanocsövekkel hűtenék a chipeket

A Szegedi Tudományegyetemen egy nemzetközi projekt keretében vizsgálják a karbon nanocsövek kiemelkedő hővezető tulajdonságainak felhasználását a mikroelektronikában.A nemzetközi projektben részt vevő kutatók a felesleges hő elvezetésére a hagyományos hűtési megoldások helyett próbálnak új megoldást találni

Az egyik legjobb hővezetőnek tartott karbon nanocsövek gyakorlati alkalmazási lehetőségeit vizsgálja több világhírű külföldi egyetem partnereként az SZTE kutatócsoportja. A kutatás sikere lendületet adhat a mikroelektronikai iparnak, amelynek egyik legnagyobb problémája a chipek egyre növekvő hőtermelése. A mikroelektronikai iparnak égető szüksége van a technológia gyakorlati alkalmazására, hiszen a chipek, memóriák, processzorok, LED-es fényforrások a méreteik csökkenése miatt egyre több hőt termelnek, ami gátolja a hatékony működésüket. A hagyományos hűtési megoldások drágák és egy adott teljesítménysűrűség-szint fölött kevéssé hatékonyak.
Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszéke finn, svéd, belga és spanyol egyetemek és kutatóintézetek partnereként vesz részt az Európai Unió "Thermal Management with CNT Architectures" projektjében.
A kutatók szerint az első karbon nanocsöves hűtésű rendszerek a nagy teljesítményű kapcsolóelemek, tápegységek, szabályozók köréből fognak kikerülni, melyeket leginkább a járműgyártás, a világítástechnika és telekommunikációs ágazatok használnak.

További cikkek a szerzőtől További cikkek a K+F, Oktatás rovatból
Nem sokáig leszünk már a sor végén!
LTE - avagy a mobilszélessáv hosszú távú fejlődése
Nanocsöves RFID válthatja a vonalkódokat
Új Elektronikai Technológiai Központ Újpesten (ETC - EL-TECH Center)
Napelemgyártás: Bővít a Sanyo Hungary is
Indul a Leonar3Do gyártása
Új elektronikai oktatólabor Debrecenben
Új elemi szupravezetőt találtak
Új Sharp napelemgyár Sakaiban
Konténerizált szerverrendszerek Tajvanon

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény