FőoldalArchívumNem sokáig leszünk már a sor végén!
2010. április 16., péntek ::

Nem sokáig leszünk már a sor végén!

EU-s felmérések szerint a napenergia-hasznosítás terén a sor végén kullogunk.Egy újonnan létesített kutatóbázis révén azonban hamarosan előrébb léphetünk

A legkorszerűbb napelemes technológiák kutatására is alkalmas az a megújult infrastruktúra, amelyet az MTA elnöke, Pálinkás József adott át 2010. március 23-án. Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete és a Budasolar Technologies Kft. együttműködése révén hazánk nagyobb eséllyel veheti fel a versenyt a nemzetközi szereplőkkel a fotovoltaikus rendszerek területén.
Az előrejelzések szerint 2020-ra a napelemek már támogatás nélkül is versenyképesek lesznek. Ebből a fejlődésből profitálhat Magyarország is, ha időben elindítja a kapcsolódó kutatásokat, fejlesztéseket. Ennek érdekében az MTA MFA az intézet által vezetett Integrált Mikro/nanorendszerek a Nemzeti Technológia Platformmal (IMNTP) együttműködve olyan stratégiai lépéseket tesz, amelyek együttesen megalapozhatják a magyar ágazat nemzetközi sikerét. A folyamat részeként az MTA MFA a vékonyréteg-napelemek előállítására alkalmas gyártósorokat szállító Budasolar Kft.-vel közösen technológiai kutatási infrastruktúra-fejlesztést hajt végre, melyhez igénybe veszi az NKTH támogatását is. Ennek révén egyrészt javítja a meglévő kutatási körülményeket, másrészt pedig létrehoz egy új napelem-technológiai kutatóbázist is.
A Budasolar Kft.-vel elnyert NKFP pályázati támogatáson túl az MFA saját forrásokat is bevon, hogy a legmagasabb színvonalú infrastruktúra álljon a kutatók rendelkezésére. A teljes értékben mintegy 85 millió forintos befektetésből közel 250 m2 alapterületű bázist alakítanak ki, amelynek legnagyobb része, 100 m2 az úgynevezett CVD-labor lesz, amely a vékonyréteg-szilícium napelemekkel kapcsolatos technológiai fejlesztésekre biztosít lehetőséget, de további öt kisebb eszközfejlesztő labor is helyet kap a létesítményben.
Az új kutatóbázis nem csupán a felsőoktatási intézményekkel, a hazai vállalkozásokkal való együttműködést segíti elő, de támogatja a nemzetközi kooperációt is a kutatási-fejlesztési eredmények hasznosításában. A beruházás az iparral való szoros kapcsolat miatt kiválóan illeszkedik az Integrált Mikro/nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform mikro- és nanoelektronikai kutatási-fejlesztési stratégiájába.

További cikkek a szerzőtől További cikkek a K+F, Oktatás rovatból
Nanocsöves RFID válthatja a vonalkódokat
LTE - avagy a mobilszélessáv hosszú távú fejlődése
Napelemgyártás: Bővít a Sanyo Hungary is
Új Elektronikai Technológiai Központ Újpesten (ETC - EL-TECH Center)
Új elektronikai oktatólabor Debrecenben
Indul a Leonar3Do gyártása
Új Sharp napelemgyár Sakaiban
Új elemi szupravezetőt találtak
Látogatóban a Mediso Kft.-nél
Konténerizált szerverrendszerek Tajvanon

Napelemgyártás: Bővít a Sanyo Hungary is

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény