FőoldalArchívumLátogatóban a Triton Elektronikai Kft.-nél
2010. február 19., péntek ::

Látogatóban a Triton Elektronikai Kft.-nél

Látogatóban... című sorozatunkban olyan, eredményesen gazdálkodó elektronikai vállalkozásokat mutatunk be, amelyek 100% magyar tulajdonban vannak.Most egy "kalandos" tulajdonlási pályát befutó cégnél, a péceli Triton Kft.-nél jártunk, kalauzunk Káldi István ügyvezető igazgató úr volt: ő 1976-ban fejlesztőmérnökként kezdett dolgozni a Triton Kft. elődjénél, és azóta is a cég különböző gazdasági formációiban dolgozott főmérnökként, majd műszaki igazgatóként

Káldi István ügyvezető igazgató Káldi István ügyvezető igazgató

Az idén 45 éves múltra visszatekintő vállalkozás története hűen tükrözi az elmúlt évtizedekben a magyar gazdasági életben bekövetkezett változásokat, irányváltásokat. A cég elődje 1965-ben alakult mint Háziipari Szövetkezet, termelését játék-, varró- és elektronikai részlegek alkották. 1986-ban a három részleg önálló kisszövetkezetté alakult. Az első kettő nem élte túl az önállósodást, az elektronikai viszont megerősödve fejlődött tovább, és a rendszerváltáskor, 1989-ben egy holland befektető részvételével rt.-vé alakult át.

A Triton gyártóépülete a péceli Ipari Parkban A Triton gyártóépülete a péceli Ipari Parkban

1996-ban az rt. 5 önálló kft.-vé bomlott szét, amelyek egyikéből 2002-ben jött létre a ma is működő Triton Elektronikai Kft. Ekkor az alaptőke 5 millió forint volt, amelyen egy DVRG NV. nevű holland befektető 75%-kal, Káldi István 25%-kal osztozott. 2007-ben az alaptőkét 5 millió forintról 35 millió forintra növelték. 2009-ben a mostani magyar tulajdonosok (Káldi István ügyvezető igazgató és két fia, Káldi Péter termelési és Káldi Krisztián kereskedelmi igazgatók) kivásárolták a holland pénzügyi befektetőt, így teljes egészében magyar tulajdonba került a Triton Elektronikai Kft.

Az elmúlt évtizedek főbb állomásai és termékei
A 60-70-es évek fő tevékenysége a villamos hálózatok adatátviteli modemeinek, valamint robbanásbiztos leválasztórendszerek és munkamozgás-elemző berendezések fejlesztése és gyártása. Ekkortájt foglalkoztatási rendszerükre jellemző az volt, hogy 2-3 főfoglalkozású vezetőt alkalmaztak, a többi dolgozó bedolgozó volt másodállásban, főállásuk valamely elektronikai cégnél volt. 1976-ban tilossá vált a másodállású-foglalkoztatás, ezért az elektronikai részleget a megszűnés fenyegette. Megpróbálták hát a legaktívabb fejlesztőket és dolgozókat elcsábítani a nagyobb elektronikai cégektől - sikerrel. Elindult a mérőműszerprogram, és rövidesen multiméterek, tápegységek, frekvenciamérők gyártásába kezdtek. A 70-es években e műszaki paramétereikben világszínvonalat képviselő, kedvező árú eszközöket a Migért jelentős mennyiségben exportálta is.

Kézi áramkörszerelés a kissorozatokhoz Kézi áramkörszerelés a kissorozatokhoz

A 80-as években a Tritont és fejlesztőit is "megfertőzte" a számítástechnika. Kifejlesztettek és gyártani kezdtek egy kisszámítógépet, ám a piacot jelentősen korlátozta a számítógéphez szükséges felhasználói programok hiánya. A végső döfést a Commodore 64-es számítógépek robbanásszerű elterjedése okozta. Ezért a megszerzett tudás és gyártási tapasztalatok felhasználásával egy speciális felhasználási területet kerestek, ez a telex volt. Ekkortájt a telefonhálózat akut hiánya miatt a vállalatok közötti kapcsolatokat a telex jelentette. Az addig Magyarországon használatos mechanikus géptávírók helyett a Tritonban kifejlesztették és gyártásba vették a Gepárd 8 és Gepárd 16 fantázianevű telexcomputereket, amelyek jelentősen növelték a telexszolgáltatások színvonalát, minőségét. A termék révén a Triton igen jelentős távközlési ismeretekre és kapcsolatokra tett szert, amely meghatározója lett a későbbi éveknek. A telexpiac végét a 90-es évek elején a faxok megjelenése jelentette, amelyek magyarországi forgalmazásában és elterjesztésében is piacvezető volt a vállalkozás.
A 90-95-ös évek egyik legfontosabb gazdasági tevékenysége a katasztrofálisan elmaradott telefonhálózat fejlesztése volt. Egymás után alakultak a különböző telefontársaságok, nagyarányú központ- és hálózatépítés folyt. Minden egyes telefonvégponthoz telefonkészülék is kellett. Külföldi gyártási jog és technológia megszerzéséről gondolkoztak, azonban az üzlet nem jött létre. Ezért a Triton vezetése 1992 tavaszán döntött a saját telefonkészülék fejlesztéséről és gyártásáról. Fél év múlva elkészült az első sorozatú, saját fejlesztésű Trifon fantázianevű telefonkészülék-család első tagja.
Automata beültető- és reflow-forrasztó-gyártósor Automata beültető- és reflow-forrasztó-gyártósor

A minőség és a gyártási költségek csökkentése érdekében az akkor még Magyarországon újdonságnak számító SMD-technológiát vezették be. Kifejlesztettek egy igen hatékony és gyors tesztelőberendezést, amely 1,2 perc alatt a telefonkészülék összes paraméterét automatikusan ellenőrizte és dokumentálta. A gyártás megszervezésén túl a piac megszerzése volt a legnagyobb feladat. Több tendert s sikerült megnyerniük olyan nagy cégek előtt, mint az Alcatel, Siemens, Panasonic. 6 év alatt 3 millió telefonkészüléket gyártottak, amelynek 10%-át Angliába, Hollandiába és Romániába exportálták. Az igen megbízható és minimális szervizköltségű készülékekre 5 év garanciát vállaltak, ami példa nélküli volt a telefonkészülékek piacán.
1997-ben a telefonkészülék iránti kereslet szinte a nullára csökkent. Felmérve a magyarországi piaci lehetőségeket, a Triton az elektronikairészegység-gyártás mellett döntött, megőrizve és felhasználva meglévő fejlett gyártóeszközeit, SMD-technológiáját, szakmai tapasztalatait. Lényeges tényező volt még a többéves anyagbeszerzői tapasztalat, a nagy elektronikai alkatrészgyártókkal kialakult kapcsolatrendszer, ami igen fontos értéket képvisel a mai napig is.

Napjaink gyártmányai

Magyarországon a bérmunkagyártással az elmúlt években igen elítélő jelző társul: olcsó munkabérrel végzett "rabszolgamunka", hozzáadott értékeket nem termel. A részegységgyártás ennél kicsit több.
Nagy termelékenységű és megbízható Assembléon beültetőgép munka közben Nagy termelékenységű és megbízható Assembléon beültetőgép munka közben

A vezető elektronikai cégek többsége legszívesebben a fejlesztéssel, piackutatással és -megszerzéssel foglalkozik, a komplett gyártást kihelyezik az arra szakosodott cégekhez - mint pl. a FLEXTRONICS. Ezek a nagy cégek milliós nagyságrendű készülékeket gyártanak. A Triton a kisebb sorozatokra, 1-100 000 darabos szériákra szakosodott. Több mint 40 cégnek gyártanak különböző elektronikai (rész)egységeket, komplett készülékeket. A termelést Pécelen, 1996-ban épült, 1600 m2-es, kétszintes, modern, klimatizált épületben folytatják. A gyártóhelyiségeket teljes ESD-védelemmel látták el. 3 SMD-gyártósoruk összkapacitása 26 000 alkatrész/óra.
A több értelemben vett eredményességük egyik fontos tényezője, hogy az alkatrészeket saját maguk szerzik be. A gyártás mellett figyelmet érdemel, hogy egyes vezérlő-, illetve ellenőrző egységek fejlesztését a Triton mérnökei végzik, ezzel is garantálva a folyamatosan kiváló termelési minőséget.

Néhány érdekes gyártmány az elmúlt időszakból:

  • Audi-BMW-Volkswagen gyújtásvezérlő elektronika gyártása
  • Stadion-eredménykijelző-gyártás
  • Motoros kórházi ágyak motorvezérlőinek kábelgyártása
  • Új fejlesztésű kormányszervo elektronikájának "0"-s gyártása
  • HP-nyomtatókba való PCB-gyártás
  • Rendszámleolvasó elektronika gyártása
  • Ujjlenyomat-érzékelős beléptetőrendszerek gyártása
  • Spyker sportkocsi saját fejlesztésű elektronikájának gyártása
  • Ipari porszívók elektronikájának gyártása

Az exporté a főszerep!
Korán felismerték, hogy a hosszú távú piaci jelenlét csak a mindenkori legfejlettebb gyártási technológia és berendezések alkalmazásával lehetséges. Ezért a Triton bevételeinek nagy részét gyártóeszközeinek folyamatos megújítására fordítja, berendezései 1-3 évesek.
A hazai piac kicsinysége okán főként külföldre gyártanak: a termékek 60%-a exportra, 25%-a Magyarországon gyártó külföldi vállalatokhoz kerül, a magyar megrendelők aránya 15%. Legfontosabb exportpiacaik Németország, Hollandia, Dánia, Anglia, Svédország és az Egyesült Államok. Ez utóbbi megrendelőnek egy igen speciális terméket gyártanak: golfpályalocsoló vezérlőelektronikát.
A vállalkozás vezetői különösen büszkék arra, hogy a legfontosabb megrendelőik több éve hűségesek a céghez, és egyre több partnercégüknek ajánlják a Tritont mint megbízható gyártási bázist. Piaci sikereiket rendkívüli flexibilitásuknak is köszönhetik: akár 1 nap alatt is vállalnak gyártásokat! Ezen túlmenően a kft. a kis- és közepes szériák mellett akár 1 db-os mintapanel szereléseket is vállal, valamint segítséget tud nyújtani nyomtatott áramkörök tervezésében.

Az elmúlt évek árbevétele és létszámalakulása Az elmúlt évek árbevétele és létszámalakulása

További cikkek a szerzőtől További cikkek a K+F, Oktatás rovatból
Önjavító fémötvözet elektronikai használatra Új Elektronikai Technológiai Központ Újpesten (ETC - EL-TECH Center)
Indul a Leonar3Do gyártása Indul a Leonar3Do gyártása
Nyereséges a Siemens Új elemi szupravezetőt találtak
Ericsson: 92 %-os visszaesés a IV. negyedévben Konténerizált szerverrendszerek Tajvanon
Új elemi szupravezetőt találtak Fiatal tehetségeket díjazott az ITware

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény