FőoldalArchívumElektronikai cégeink a TOP 50-ben
2009. szeptember 16., szerda ::

Elektronikai cégeink a TOP 50-ben

Az ELEKTROnet hagyományainak megfelelően ismét tallózunk a HVG által közzétett adatokból. Érdeklődésre tarthat számot, hogy az első 50 magyarországi cég forgalma - a már 2008 második felében is erőteljesen megmutatkozó világválság dacára - 2007-hez képest 13%-kal nőtt. Sajnálatos módon azonban ez a bővülés elsősorban az energetikai szektornak tudható be (drága energiahordozók, drága energiák). A maradék, energiát vásárló 36 cég növekménye csak 3,5% volt, ezen belül az elektronikai vállalkozásoké átlag 1,6%

Mindettől eltekintve figyelemre méltó, hogy az iparág milyen jelentős mértékben reprezentálva van az adatok között: 16 cég tartozik a legnagyobb exportőrök, 7 a legnagyobb árbevételt elérők és 8 a legnagyobb foglalkoztatók közé! Ezzel messze jobb eredményeket mutat fel az ágazat, mind a többi feldolgozóipari szakmakultúra.
Érdekesség, hogy a 2007-ben még 20. legjobb árbevételt produkáló Jabil e tekintetben 2008-ban már fel sem került a listára. Csak egy árnyalatnyival jobb a Sanmina helyzete (amely a fő megrendelője Ericssonhoz való közelebb költözés miatt a gyártás jelentős hányadát kivitte Svédországba): a 15. helyről a 32-re csúszott vissza. Az exportot illetően említésre méltó a két Samsung cég. Az Electronics 30%-kal növelte exportját egy év alatt, a 2007-ben még az 50-es listába be sem került SDI pedig 80%-kal.
A táblázat némi furcsaságot is tartalmaz: a foglalkoztatottak létszámát kivéve nem közöl adatokat a Nokiáról - holott ez a cég 2007-ben még a 3. legnagyobb árbevételt és exportot produkálta, eredményeit illetően pedig a 6. helyet érte el.

Image Image

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény