FőoldalArchívumSzuperlézer megépítésére pályázunk
2009. szeptember 14., hétfő ::

Szuperlézer megépítésére pályázunk

Csehország és Magyarország közösen indul az európai szuperlézer, az Extreme Light Infrastructure (ELI) megépítésére kiírt helyszínpályázaton. Az ELI rendkívül rövid impulzusidejű, a jelenleg létező legnagyobb lézernél nagyságrendekkel nagyobb teljesítménysűrűségű, nagy tudományos jelentőségű kutató szuperlézer lesz. A berendezés megépítésére szóló helyszínpályázaton Magyarország mellett Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia versenyez

Önmagában egyik pályázó ország javaslata sem elég erős, ezért a pályázókat integrált programjavaslat kidolgozására kérte fel az ELI-programbizottság. Vlastimil Ruzicka cseh oktatási, ifjúsági és sportminiszter-helyettes és Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese közös cseh-magyar javaslat kidolgozásában állapodtak meg. A két ország tudományos és szakmai kompetenciája miatt a magyar és a cseh fél komoly esélyt lát arra, hogy az ő javaslatukat ítélik a legjobbnak októberben. Az ELI európai kutatási infrastruktúraként közös irányítással, egységes szervezeti keretek között, két központtal - Prága és Szeged - jönne létre.
Az ELI lesz a világon az első olyan berendezés, amellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással, az úgynevezett ultrarelativisztikus tartományban lehet majd vizsgálni. Kaput nyit a fizika új területeire, és olyan új műszaki fejlesztéseket alapoz meg, mint a relativisztikus mikroelektronika és a kisméretű lézeres részecskegyorsítók. A berendezéssel olyan rövid időtartamú fényimpulzusok állíthatók majd elő, amelyekkel megfigyelhetők lesznek akár a molekulákon belüli elemi folyamatok is.
A berendezés építésének 2011-2014-re becsült összköltsége 400 millió euró. Az első jelentősebb bővítésig tervezett 20 éves üzemidő alatt az üzemeltetés költsége évente 50 millió euró. A beruházás jellegénél fogva húzóerőként hat a kapcsolódó tudományok és az alkalmazási területek fejlődésére, a helyi gazdaság technológiai színvonalára, segíti az innovációs és ipari parkok, szolgáltatások megtelepedését, és hozzájárul további fejlesztések elindulásához.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény