FőoldalArchívumA mobiltechnológia fellegvára leszünk?
2009. szeptember 09., szerda ::

A mobiltechnológia fellegvára leszünk?

Nicholas Jeffery
Nicholas Jeffery, az EBRD vezető technológiai tanácsadója szerint a válság lendületet ad a mobilalkalmazások fejlődésének. Jóslata szerint a lelkes és viszonylag olcsó munkaerő miatt Magyarország lesz az infokommunikációs szektor fellegvára a térségben

Jefferey szerint:

  • Magyarország talán az egyetlen a világon, amely pénzt fektetett abba, hogy külön a mobilalkalmazásokra épülő oktatási központot hozzon létre. Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy a munkaerő versenyképes legyen, mert ha az ember új alkalmazások fejlesztésébe kezd, alacsonyan kell tartani a költségeket. Igaz, hogy a magyar munkaerő nem olyan olcsó, mint például Szerbiában, de a Szilícium-völgyhöz vagy Londonhoz hasonlítva rendkívül olcsó és versenyképes. A legfontosabb indok, ami Magyarország mellett szól, az a kreativitás és a lelkesedés. A kormánnyal, a kereskedelmi kamarával, az ITD Hungaryval, a cégekkel találkozva olyan lelkesedéssel, tenni akarással találkoztam, ami a régión belül kiemelkedő.
  • Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy közvetlen kapcsolat mutatható ki az ICT-szektorba való befektetés és a GDP-növekedés között. Ha ezt egy görbén ábrázoljuk, akkor ott Magyarország előkelő helyet foglal el, ami azt jelenti, hogy a befektetés hozama megtérült. A múltbéli beruházások az infrastruktúra kiépítésére vonatkoztak, most a tartalomkezelésre és más új alkalmazásokba kell befektetni.
  • Véleményem szerint a gazdasági válság a mobilalkalmazások területére nem lesz hatással. Úgy tűnik, hogy inkább nem utazunk, inkább nem veszünk autót, de a legújabb technológiákra rászánjuk a pénzt. Tehát a gazdasági válsággal végső soron nyerünk is. Ha a globális piacra tekintünk, napjainkban már nem csak a hangról és az adatról van szó, hanem arról, hogy mi minden mást is lehetne kezdeni a mobiltelefonokkal. Az iPhone-on mintegy 60 ezer alkalmazás található. A nemrégiben megrendezett MobileBeat konferencián a mobilpiaci trendeket illetően az az előrejelzés hangzott el, hogy a mobilszoftverek száma már 2009 végére eléri a százezres álomhatárt.
  • Az EBRD tervezi, hogy közvetlenül finanszíroz infotechnológiai cégeket Magyarországon, magánalapokba és bankokba is fektetünk. A múlt évben Kelet-Európa 30 országában több mint 5 milliárd eurót költöttünk. 2009-ben pedig, amikor mindenki lassít és óvatosabban fektet be, mi pont az ellenkező stratégiát választottuk, és 7 milliárd eurót készülünk elkölteni a régióban.
Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény