FőoldalArchívumRétegvastagság mérők az Oxford Instruments-től
2009. június 25., csütörtök ::

Rétegvastagság mérők az Oxford Instruments-től

Az Oxford Instruments három új rétegvastagság-mérőt mutatott be kínálatából, melyek hordozható kivitelükkel segítik a felhasználót a mérések elvégzésében


Image Image
CMI 150 rétegvastagság mérő

CMI 150 rétegvastagság-mérő
A CMI 150 típusú hordozható mérőeszköz alkalmas nem mágneses hordozóra leválasztott nem vezető bevonatok vastagságának mérésére, vagy mágneses hordozóra leválasztott nem mágneses bevonatok vastagságának mérésére. Első esetben örvényáramos módszerrel, másodikban mágneses indukció elvén mér. Felismeri a hordozó jellemzőit és automatikusan kiválaszja a megfelelő mérési módot. Önmagát kalibrálja, használatához nem szükséges szabványok beszerzése.

Image Image
Mérési elvek

Az örvényáramú mérés tipikus akalmazása, az alumíniumra vagy rézre leválasztott epoxi, polimer, kerámia, vagy festék bevonatok vastagságának mérése. A szonda fejében egy tekercs nagyfrekvanciás váltóáramot hoz létre, ami váltakozó mágneses teret indukál. A váltakozó mágneses tér örvényáramot kelt a réz felületén. Az örvényáram saját ellentétes mágneses mezőt hoz létre, melyet a gerjesztő tekerccsel lehet érzékelni.
A mágneses indukciós mérést olyankor lehet alkalmazni, ha az alpfém és a bevonat erősen eltérő mértékben mágnesezhető. Ilyenkor a szondában a két tekercs nyitott vasmagú transzormátorként működik. Ahogy közelítünk az alpfémhez úgy javul a traszformátor hatásfoka és a kimeneti feszültség (mert záródik a mágnes kör). Ezekből az értékekből meghatározható a bevonat vastagsága.

Műszaki jellemzők:
  • mérés pontossága: ±2 µm,
  • mérhető bevonatvastagság (mágneses indukciós méréseknél): 0 mm ... 2 mm,
  • mérhető bevonatvastagság (örvényáramos méréseknél): 0 mm ... 1 mm, alpfém minimális vastagsága: 305 µm.


Image Image
Az Oxford cég CMI 500 tipusszámú rétegvastagság mérőműszere

CMI 500 hordozható rétegvastagság mérő fémezett falú furatokhoz
A CMI 500 típusú hordozható rétegvastagság mérőeszköz alkalmas egy-, kettő-, vagy akár többrétegű hordozók furatfalára leválasztott fémréteg vastagságának örvényáramos mérésére. A mérővezeték hegye kopásálló ötvözetből készül. Elhasználódás esetén nem kell az egész vezetéket cserélni, elég a hegyet. Gyárilag beállított paraméterekkel számol, automatikusan kalibrálja magát, használatához nem szükséges szabványok beszerzése. A gyártás bármelyik fázisában használható, mert automatikus kompenzációval rendelkezik, így nem befolyásolja a mérés eredményét a szerelőlemez hőmérséklete. További előnye, hogy a galvanizációs lépés után nedvesen, akár maratás előtt (az ón, ón-ólom maratásálló bevonaton kersztül) is mérhető a furatfal fémezése. Az eredményeket RS-232-es porton keresztül lehet nyomtatóra vagy számítógépre küldeni. Lehetőség van a megismételt mérések normál eloszlás szerint átlagolására.
Az örvényáramú mérés az elektromos indukció elvén alapszik. A szonda fejében egy tekercs nagyfrekvanciás váltóáramot hoz létre, ami váltakozó mágneses teret indukál. A váltakozó márneses tér örvényáramot hoz létre a réz felületén. Az örvényáram saját ellentétes mágneses mezőt hoz létre melyet a gerjesztő tekercs érzékel. A furatfal fémbevonatának vastagsága ebből számítható.

Műszaki jellemzők:
  • furat minimális átmérője: 899 µm,
  • a rétegvastagság méreti tartománya: 2 µm ... 102 µm,
  • felbontás: 0,25 µm,
  • mért érték pontossága: 25 µm alatt: 1%; 25 µm felett: 5%,
  • memória kapacitása: 2000 mért érték,
  • statisztikai funkciók: szórás,átlag,normális eloszlás,minimum,maximum számítása.


Rézréteg vastagság mérő
A CMI 563 típusú hordozható mérőeszköz alkalmas merev, flexibilis, egy-, két- oldalas, vagy akár többrétegű hordozóra leválasztott rézréteg (galván, vagy árammentes) vastagságának mérésére. Működési elve micro ellenállás mérése. Nem befolyásolja a mérési erdmény pontosságát a réz réteg vastagsága és a hátoldalon leválasztott rézréteg. A mérővezeték hegye kopásálló ötvözetből készül. Elhasználódás esetén nem kell az egész vezetéket cserélni, elég a hegyet. (olcsó, gyors) Gyárilag beállított paraméterekkel számol, automatikusan kalibrálja magát, használatához nem szükséges szabványok beszerzése. Automatikus hőmérséklet kompenzációval rendelkezik, ezért gyártás bármelyik fázisában megmérhető a rézréteg vastagsága. További előnye, hogy nedvesen, vagy akár ónnal ón-ólommal bevonva is mérhetők a szerelőlemezek. Az eredményeket RS-232-es porton keresztül lehet nyomtatóra vagy számítógépre küldeni. Az adatok feldolgozását célszoftver segíti. Lehetőség van a megismételt mérések normál eloszlás szerinti átlagolására.
Image Image
A négytűs mérési elrendezés

A mérőfej négy tűben végződik (négy tűs mérési elv). A mérés során a külső tűk között egyenáramot hajtanak át. A belső tűk közötti potenciálkülönbségből, az ohm-törvény alapján meghatározható a rézréteg ellenálása. Ez az érték átszámítható vastagságra.

Műszaki jellemzők:
  • mérési pontosság (egy mérés esetén): ±1%,
  • árammentes bevonat mérési potossága (több mérés esetén) : ±0,2%,
  • galván bevonat mérési pontossága (több mérés esetén): ±0,1%,
  • mérhető rézvastagság: 0,25 µm ... 12,7 µm,
  • felbontás: 1 µm alatt 0,001 µm; 1-10 µm között 0,01 µm; 10 µm fölött 0,1 µm,
  • statisztikai funkciók: átlag, szórás, minimum, maximum, normális eloszlás számítása,
  • a memória kapacitása: 13500 mért érték.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény