FőoldalArchívumÓlommentes forraszpaszta a KOKI-tól
2009. április 14., kedd ::

Ólommentes forraszpaszta a KOKI-tól

A japán KOKI cég kifejlesztette az S3XNI típusú ólommentes forraszpasztát, minőségi kötések készítéséhez. Az alkalmazott az ötvözetből készített forraszkötések sokkal jobban ellenállnak a hőmérséklet szélsőséges ingadozásainak, mint a korábbi SAC paszták, ezért törésállók


Az S3XNI típusjelű paszta annyiban különbözik a hagyományos SAC (ón, ezüst, réz) forraszpasztától, hogy további két elemet, indiumot (In) és nikkelt (Ni) tartalmaz. Ezek az adalékok környezetbarátok és tulajdonságaik jól ismertek. A nikkel és az indium kis mennyiségének köszönhetően az új forraszpaszta szerkezete és tulajdonságai gyakorlatilag nem különböznek az SAC jellemzőitől. A kétféle forraszpaszta a feldolgozás szempontjából teljesen egyenrangú. Az S3XNI típusjelű forraszpasztában a nikkel hatására a réz kontaktus felületek kevésbé diffundálnak be a forraszkötésbe, nem válik rideggé a kötés. Hőmérséklet változás során az alkatrészek és a szerelőlemez hőtágulása eltérő mértékű. Ennek következtében a forrasztott kötésben nagy nyírófeszültség lép fel, de az indiumnak köszönhetően nagyobb nyírási feszültséget visel el a kötés.

Image Image
A hőciklus hatása kétféle pasztával készített forrasztott kötésekre (csiszolati képek)
Még 3000 darab hőciklus (–40 ... +125 °C) után is még vezetőképes az S3XNI típusjelű forraszpasztából kialakított kötés (lásd ábra). Az SAC kötések 2000 darab ciklus után már nem biztosítanak megfelelő villamos vezetést (lásd ábra). Az új ólommentes forraszpasztákhoz külön folyasztószert fejlesztett ki a KOKI cég. Ennek a folyasztószernek a maradéka (csapadéka) sok hőciklus után is egybefüggő réteget képez, ezzel biztosítja a szerelt áramkörök megfelelő szigetelését, még nagy páratartalmú körülmények között is. Az S3XNI típusjelű pasztában az ötvözet golyók kis átmérőjűek (20 … 38 µm), így rendkívül finom paszta lenyomatok alakítható ki. Alkalmas a 0,4 mm raszterosztású QFP-k (Quad-Flat-Packages) tokok beforrasztására. A felhordott paszta lenyomatok több mint 48 óráig felhasználhatóak. A paszta 10 °C alatt 3 hónapig tárolható minőségromlás nélkül tárolható.

Műszaki jellemzők:
• olvadáspont: 216 °C,
• nyúlás: 53%,
• Young-modulus: 52,7 GPa,
• ajánlott folyasztószer (flux) típusa: ROL0,
• a paszta folyasztószer tartalma: 12%.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény