FőoldalArchívumRegiszter születik a magyar kutatási infrastruktúráról
2009. február 09., hétfő ::

Regiszter születik a magyar kutatási infrastruktúráról

2008-ban az Európai Unió ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure) (http://cordis.europa.eu/esfri/ ), kezdeményezéséhez csatlakozva Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter elindította a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv (NEKIFUT) Projektet. (http://www.nekifut.hu )A projekt célja a jelenleg Magyarországon meglevő jelentősebb, ún. nemzeti kutatási infrastruktúrák felmérése, átláthatóvá tétele, és átfogó kutatási infrastruktúrafejlesztési stratégia megalkotása, beleértve a nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz való csatlakozás kérdéseit is.

A projekt Irányító Testületének (IT) elnöke Kroó Norbert, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke, társelnöke Falus András, akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének vezetője.
A kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a projekt szervezésével a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt (NKTH) bízta meg.

A magyar kutatási infrastruktúráról kérdőíves felmérés segítségével kívánnak képet alkotni. Végeredményként összeállítanak egy web regisztert, amely segítséget fog jelenteni a kutatási infrastruktúrák által nyújtott szolgáltatások és lehetséges együttműködő partnerek elérésében, bel- és külföldi kutatók számára egyaránt. A regiszter előreláthatóan 2009. év tavaszától áll majd rendelkezésre. A stratégiai döntésekre irányuló javaslatok, ajánlások várhatóan 2009 szeptemberére készülnek el.

NEKIFUT projekt vezetői most, február elején közzétették felhívásukat, amelynek célja, hogy megismerjék a kutatási infrastruktúra tulajdonosok, üzemeltetők és felhasználók álláspontját, javaslatait és elérhetőségeit. Egyszersmind nemzetközi szinten láthatóbbá kívánják tenni a magyarországi kutatási kapacitást, ezzel is elősegíteni minél több hazai kutatócsoport részvételét a nemzetközi pályázatok konzorciumaiban. A beérkezett véleményének figyelembevételével kívánják a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozó országos stratégiát meghatározni, ezzel jelentősen javítani a döntéshozatal áttekinthetőségét és szakmai megalapozottságát.

A projekt jelenlegi szakaszában felmérik, milyen kutatási infrastruktúrákat működtetnek, használnak, illetve igényelnek a magyar kutatók. Az online kérdőív kitöltésével mindenki hozzájárulhat egyrészt a magyar kutatási infrastruktúra-hálózat integrált információs rendszerének létrehozásához, másrészt a hazai és külföldi kutatók, kutatócsoportok számára láthatóvá lesznek a kitöltők által működtetett vagy használt kutatási infrastruktúrák. Ez lehetőséget teremt arra, hogy növekedjen az esély a nemzetközi pályázatokba való meghívásokra. A KI regiszter révén ugyanakkor nyilvánvalóbb lesz a hazai szakpolitikai és költségvetési döntéshozók számára, hogy hol és milyen fejlesztésekre szükséges pályázati és egyéb támogatási lehetőségeket teremteni.

A projekt vezetői az együttes munka reményében kérik, vegyék számba, hogy az adott szervezet milyen KI-kat működtet vagy használ, valamint, hogy KI-k fejlesztésével kapcsolatban milyen javaslatai vannak, és töltsék ki a fenti címen elérhető online kérdőívet.

A kitöltés előtt ajánlatos tanulmányozni a kérdőív minden oldaláról elérhető Útmutatót.

A kérdőív kitöltésére és visszaküldésére 2009. február 2 és február 28 között van lehetőség.

A Kérdőívet a Magyarországi Elektronikai Társaság vezetősége is ki kívánja tölteni és azt tagjainak is javasolja.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény