FőoldalArchívumA HÉT párbeszédet sürget a digitális közmű tervéről
2009. február 05., csütörtök ::

A HÉT párbeszédet sürget a digitális közmű tervéről

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) mint az információs társadalom iránt elkötelezett és annak építésében aktív szerepet vállaló szolgáltatók szakmai szervezete haladéktalanul szakmai és társadalmi párbeszédet sürget a Nemzeti Digitális Közmű tervéről.

A HÉT tagjai elkötelezettek az információs társadalom építése, a digitális szakadék csökkentése érdekében. A magyarországi telekommunikációs szolgáltatók az elmúlt három évben, hazánkban több mint 500 milliárd forintot fordítottak a kommunikációs piaci fejlesztéseikre.

Meggyőződésünk, hogy az iparág aktív beruházásainak is köszönhetően mára erős technológiai verseny alakult ki Magyarországon, amelynek pozitív hatásait – az árversenyt, a lefedettséget és a termékkínálatot – csaknem az egész magyar társadalom élvezheti. A szélessávú lefedettség eléri a 98%-ot, és a hálózati infrastruktúra minősége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az utóbbi másfél évben a szélessávú szolgáltatások árai 30%-kal csökkentek, miközben az induló sávszélesség megnégyszereződött.

A legtöbb régiós és sok nyugat-európai ország internethálózati fejlettségét meghaladó, kiváló szélessávú infrastruktúra elérhetősége ellenére a hazai penetráció, az internet igénybevétele elmarad az Európai Unió átlagától. Egyetértünk azzal, hogy a digitális írástudás fejlesztése az állam és a piac közös felelőssége, ezen a területen szoros együttműködésre és összefogásra van szükség. Ugyanakkor az információs társadalom fejlesztésében meg kell találni a leghatékonyabb megoldásokat, az állami szerepvállalás helyes, arányos mértékét, amely a piaci szereplőket beruházásokra és munkahelyteremtésre ösztönzi, egyúttal versenysemleges és nem okoz piactorzulást.

A HÉT aggodalommal látja, hogy a Nemzeti Digitális Közmű tervének témájában eddig alig történt érdemi szakmai vagy társadalmi egyeztetésre nem került sor. Meggyőződésünk szerint egy ilyen horderejű döntést alapos, a szakma és a szakmapolitika által közösen elfogadott stratégia mentén szabad csak meghozni. Ennek tükrében a döntéshozókat felkérjük az érdemi szakmai és társadalmi párbeszéd haladéktalan megkezdésére.

Bölcskei Imre
elnö

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény