FőoldalArchívumA legköltségtakarékosabb USB-s PIC mikrovezérlő
2009. február 06., péntek ::

A legköltségtakarékosabb USB-s PIC mikrovezérlő

Egyre több mérnök használja az USB-t mint szabványos interfészt a számítógépekhez történő csatlakozáshoz az egyéb szabványos, beágyazott, soros kommunikációs protokollokkal kombinálva.Az új, 8 bites PIC18F13K50 és PIC18F14K50 (PIC18F1xK50) mikrovezérlők a soros kommunikációs interfészek egész sorát támogatják: USB 2.0, I2CTM, SPI és USART, lehetővé téve akár a közbenső adattovábbítást is.


A 10 bites, 9 csatornás A/D konverternek és a két, S/R tárolós komparátornak köszönhetően a környezeti változók széles skálája feldolgozható a hőmérséklet és páratartalom monitorozásától a kapacitív érintésérzékelésig.
A PIC18F1xK50 család beépített USB host detektálási funkcióval is rendelkezik, így a mikrovezérlők úgy is konfigurálhatóak, hogy kisfogyasztású sleep módba lépjenek, ha nem érzékelnek USB-kapcsolatot. A mikrokontrollerek akár belső, akár külső órajelel is meghajthatók, amelyek között menet közben is lehetőség van a zökkenőmentes váltásra, ezzel is tovább csökkentve a fogyasztást. Az eszközök széles tápfeszültség-tartományban (1,8 … 5,5 V) képesek működni, lehetővé téve a különböző működési módok és tápfeszültségek alkalmazását, mint például: elemek, akkumulátorok, USB interfészek és egyéb tápforrások.
A PIC18F13K50 8 KiB Flash programmemóriával és 512 bájt RAM memóriával, míg a PIC18F14K50 16 KiB Flash és 768 bájt RAM memóriával rendelkezik. Mindkét típus 256 bájt EEPROM memórát tartalmaz a kikapcsolás utáni adattároláshoz. Kisfogyasztású változatokban is elérhető mindkét eszköz (PIC18LF1xK50) 1,8 … 3,6 V működési feszültséggel, kisebb energiaigénnyel a különösen fogyasztásérzékeny alkalmazásokhoz.
Az új mikrovezérlők jól illeszkednek számtalan alkalmazás igényeihez, a kis távvezérlőktől kezdve az USB-s akkumulátortöltőig. Néhány példa: konzumerelektronika (elemes távvezérlés, hordozható médialejátszó, személyi számítógépek); ipari elektronika (telepes adatrögzítők, ipari berendezések, amelyek jelenleg RS–232 protokollt használnak, kézi műszerek); orvosi elektronika (betegmonitorok, adagolópumpák, vérgáz-analizátorok) és egyéb alkalmazások.
A Microchip két új fejlesztőrendszerrel is támogatja a PIC18F1xK50 sorozat betervezését. A kis lábszámú USB fejlesztői kit a PICkitTM 2 programozó/hibavasásszal (DV164126) tartalmaz egy szerelt és egy üres referenciapanelt, egy PICkit 2 programozót/hibavadászt, egy headert és egy CD-lemezt oktatóanyaggal és egyéb hasznos információkkal. Azoknak a mérnököknek, akiknek nincs szükségük a PICkit 2 eszközre, választhatják a kis lábszámú USB fejlesztői kitet (DM164127) önállóan is. Ez a csomag csak a referenciapanelokat, a headert és a CD-t tartalmazza.
A többi PIC18F mikrovezérlőhöz hasonlóan a PIC18F1xK50 családot is támogatják a Microchip világszinvonalú fejlesztői rendszerei, beleértve az ingyenes MPLAB IDE szoftverkörnyezetet, az MPLAB REAL ICETM emulátort, az MPLAB ICD 2 hibavadászt és az MPLAB PM3 univerzális eszközprogramozót. A Microchip ingyenes USB szoftver stack megoldása letölthető a www.microchip.com/usb oldalról.
A PIC18F1xK50 mikrovezérlők 20 lábú SSOP, SOIC, PDIP és 5×5 mm-es QFN tokozásban készülnek. Az eszközök már raktárról elérhetők. Már 100 darabos mennyiségnél nettó 400 Ft alatti árukkal még az olyan olcsó USB céláramkörök kiváltására is alkalmasak, mint a különböző RS232/USB átalakítók.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény