FőoldalArchívumA tajvani elektronikai összeszerelő ipar szárnyalása a harmadik negyedévben
2009. január 28., szerda ::

A tajvani elektronikai összeszerelő ipar szárnyalása a harmadik negyedévben

A 2008. harmadik negyedévi eredmények 19%-ot erősödve a tavalyi év időszakához képest 25,9 milliárd USD-re nőttek.A tajvani elektronikai összeszerelői szolgáltatást biztosító (EMS) vállalatok jelentős bevételnövekedést könyveltek el az idei harmadik negyedében a tavalyi év azonos időszakához képest. A 12 tajvani EMS vállalat tajvani tőzsdei felügyelet felé benyújtott irataiból kitűnik, hogy a július-szeptember hónapokat felölelő időszakban idén 31,3 milliárd USD értékben értékesítettek, szemben az előző évi időszak 26,2 milliárd USD teljesítményével.


Az összeszerelő cégek az iPod-októl és iPhone-októl kezdve az elektronikus játékokig számtalan termékfajtát gyártanak, piaci kompetenciáikat pedig felvásárlásokkal, technológiafejlesztési beruházásokkal és egyedi szolgáltatások kifejlesztésével igyekeznek fokozni. „A tajvani EMS cégek a globális EMS ipar átlagát jelentősen túlteljesítették" – mondta Michael Palma, az IDC piackutatásért felelős elemzője. „Ezek a vállalatok 20%-ot is meghaladó számított éves növekedési ütemben fejlődtek 2007 óta, mindössze egyetlen negyedév kivételével, ezzel szemben éves bázison a globális EMS ipar negyedévente mintegy 15%-kal erősödött".

A tajvani Hon Hai Precision Industry Co. vállalat 2005-ben a világ legnagyobb EMS vállalatává erősödött, kiütve helyéről a Flextronics International-t és megszorongatva egyéb tengerentúli vállalatokat is. A Hon Hai olyan nagy nevekkel működik együtt, mint a Dell, az Apple, a Nokia és a Sony – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A többi tajvani EMS óriás között megemlítendő továbbá a Quanta Computer Inc., a Wistron Corp., a Compal Electronics Inc. és az Inventec Corp. A tajvani EMS vállalatok a világ notebook-termelésének mintegy 90%-át adják, és hasonló arányban veszik ki részüket az asztali számítógépek és mobiltelefonok gyártásából.

A világ három legnagyobb EMS vállalata 2007-ben a bevételt tekintve a Hon Hai, a Flextronics és a Quanta voltak. Fontos esemény volt továbbá, hogy az Acer-hez hasonlóan a számítógéphálózati megoldásokat fejlesztő D-Link és a szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó Benq vállalatok kihelyezték gyártási tevékenységüket, a felszabaduló erőforrásokat pedig az üzletfejlesztésre fordítják.

A tajvani kormány a promotálás előtérbe helyezésével kívánja tovább erősíteni a szigetország iparát. A „Branding Taiwan" névre keresztelt program célja kettős: egyszer támogatni kívánják az új márkanevek létrehozását és kedvező fejlesztési lehetőségek megteremését, másodsorban pedig támogatni igyekeznek a tajvani vállalatok márkanév-fejlesztését.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény