FőoldalArchívumDuplázott értékesítési bevételek a tajvani napelemgyártóknál
2009. január 23., péntek ::

Duplázott értékesítési bevételek a tajvani napelemgyártóknál

2007 harmadik negyedévéhez képest a tavalyi harmadik negyedévben 103%-kal több bevétel folyt be a napelemek értékesítéséből.Az elektromos energiatermelési célra napelemeket gyártó tajvani vállalatok közölték, hogy 2008 harmadik negyedévében az előző év vonatkozó időszakához képest megduplázták értékesítési eredményeiket.


A tajvani értéktőzsdén kinn lévő napelemgyártó vállalatok hat legnagyobbja 2008 harmadik negyedévében 681,7 millió USD bevételt könyvelt el, az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 103%-os erősödést reprezentálva. Az értesülés alapja a vállalatok tőzsdei felügyelet felé beadott gazdasági adatai, az érintett cégek pedig az alábbiak: Motech Industrial Inc., Gintech Energy Corp., E-Ton Solar Tech, Sino-American Silicon Products Inc. Sinonar Corp., valamint a Green Energy Technology. Ezek közül a Motech, a Gintech és az E-Ton vállalatokat a világ tíz legnagyobb napelemgyártói között tartják számon.

Az alternatív energiaforrások között igencsak népszerű napelemek iránti megnövekedett kereslet elsődleges oka az olajárak emelkedése, valamint az európai államok és Japán jelentős napenergia-felhasználásának támogatása. Ennek eredményeképpen a napelemcellák iránti igény felhajtotta az értékesítési árakat. „A napenergia alapú energiaelőállítási projektek sokasodnak világszerte, amely alól a Közel-Kelet olajkitermelő országai sem jelentenek kivételt" – áll a Fuji-Keizai piackutató vállalat nyilatkozatában. „Ez világos jele annak, hogy a globális környezetszennyezés és a nyersolaj utóbbi években monoton növekedő ára jelentős olajfogyasztás-visszaszorítási törekvésben nyilvánul meg".

Az elemzők arra számítanak, hogy az Egyesült Államok új elnöke, Barack Obama pozitívan bírálja el a napelemekre is kiterjedő, új szövetségi jövedelemadó törvényt, amelynek hatályossága ez év végével szűnik meg. A lakossági felhasználók az új jövedelemadó törvény hatályba lépéséig nagy valószínűséggel halogatják még a napelemek beszerzését, a robbanásszerű igénynövekedés ezáltal alighanem csak 2009 második felében fog jelentkezni. „Az Egyesült Államokban a demokrata és republikánus képviselők egyaránt szorgalmazzák az alternatív energiaforrások használatát, amelyre jelentős támogatással csábítják a potenciális felhasználókat" – fejezi be a Fuji-Keizai jelentése.

A tajvani high-tech ipar idei legjobban teljesítő vállalatai a napelemgyártók voltak, kiemelkedve a félvezetőgyártók, síkpaneles kijelzőgyártók, komputer-, mobiltelefon- és digitális médialejátszó gyártóvállalatok közül.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény