FőoldalArchívumEU-s kezdeményezés az elektronikai ipar érdekében
2008. október 29., szerda ::

EU-s kezdeményezés az elektronikai ipar érdekében

2007 tavaszán indította az Európai Bizottság az „Electra" kezdeményezést, amelynek célja az iparág versenyképességének előmozdítása, több és jobb munkahely teremtése, valamint a klímaproblémák oldása.Nem véletlen, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az iparág jövőjére, hiszen óriási súllyal esik latba az EU gazdaságában: 2006-ban több mint 18 000 cégnél mintegy 2,8 millió ember 320 milliárd EUR értéket állított elő.


A Bizottság 2020-as időponttal egy „20-as program"-ot vázolt fel, aminek eredményeként el kell érni, hogy egyebek mellett 20%-kal javuljon az elektronikus eszközök energiahatékonysága, 20%-kal csökkenjen az iparági CO2 kibocsátása. A célok elérése érdekében megfogalmaztak 20 olyan koncepcionális kulcsterületet, amelyek az együttes erőfeszítések, közös tevékenység mellett az iparág erőteljes fejlődését eredményezhetik.
A koncepciót a „Római Szerződés" részeként kezelik. A Bizottság úgy véli, hogy a javasolt erőfeszítések szinergikus hatásaként az elektronikai ipar a dinamikus fejlődés újabb korszakába fog lépni.
Az idevágó legutóbbi, 2008. szeptember 10-i brüsszeli ülésen is hangsúlyozták, hogy az iparág a legjelentősebb szektorok közé tartozik. Mindazonáltal a húszas javaslatcsomagot nem lesz könnyű elfogadtatni, mert az komoly erőfeszítéseket kíván meg gyakorlatilag minden tagállamtól. Ma még az sem tisztázott, hogy ezek megvalósítása mibe kerül, és ki fogja finanszírozni. Nem világos még a cégek és intézmények részvételének módja sem.

Image Image
Mindezek dacára a Bizottság a 2008. decemberi Versenyképességi Tanácsülésen az Electra javaslatok megvalósításáról közleményt kíván elfogadtatni – kérdés, sikerül-e?
Az idevágó anyagok, a 20 fő célkitűzés angolul elolvashatók az alábbi honlapon

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény