FőoldalArchívumISD3900 hangtároló áramkör digitális audiointerfésszel
2009. december 14., hétfő ::

ISD3900 hangtároló áramkör digitális audiointerfésszel

Az ISD3900-as áramkör több hanganyag/üzenet digitálisan tömörített változatát képes programozható módon felvenni, illetve lejátszani.Széles körű külső memóriakezeléssel és programozható analóg/digitális audio jelút-meghatározási opciókkal rendelkezik. A felvétel és lejátszás egyszerű, címektől mentes kódolást tesz lehetővé bármely alkalmazásban

Az ISD3900-as áramkör Az ISD3900-as áramkör
Az áramkörhöz a Winbond W25X sorozatú flash-memóriáját illeszthetjük.
Az analóg módon tároló ChipCorder áramkörökkel szembeni előnye a gyors, I2S buszon történő programozás, a nagyobb mintavételi frekvencia és a magas, 12 bites felbontás, valamint az optimális jelút-kialakítás miatti alacsony jel-zaj viszony. A digitális hanganyagot SPI vagy I2S buszon képes fogadni. Amikor az I2S bemeneti opciót választjuk, az audiobemenet inaktív lesz, és az alkalmazott órajeltől függően 32, 44,1 vagy 48 kHz-es mintavételi frekvenciák közül választhatunk. Az SPI-kommunikációs felületen az ISD3900 bármely támogatott mintavételi frekvenciáját használhatjuk.
Audioadatokat felvehetünk közvetlenül, keverés nélkül, vagy keverve a digitális bemenet, valamint az analóg audiobemenet jelét, és ezt az analóg kimenetre is továbbíthatjuk. Kimenetként használhatjuk az I2S vagy SPI buszt is. Az ISD3900 tartalmaz beépített analóg audió-bemeneteket, vonalszintű meghajtófokozatot és hangszóró-végerősítőt is. A két analóg bemenet az AUXIN, ahol SPI- utasítással adhatjuk meg a bemeneti erősítés értékét, illetve az ANAIN/ANAOUT, melynek bemeneti erősítését két külső visszacsatoló ellenállással állíthatjuk be. Ez a bemenet használható differenciál-mikrofon-bemenetként is, ebben az esetben SPI-utasítással kell az AGC áramkört konfigurálni. A D osztályú hangszórókimeneten kívül háromféle analóg módot választhatunk; a szimmetrikus (BTL), illetve két vonalszintű, aszimmetrikus kimeneti módot (AUXOUT és AUDOUT), melyek közül egy időben egy lehet aktív.

Az ISD3900 főbb tulajdonságai:

  • Winbond W25X SpiFlash-memóriát támogatja
  • Max 128 Mibit címzési képesség, ez 64 percnyi hanganyag felvételét teszi lehetővé (8 kHz/4 bit ADPCM).
  • Gyors digitális felvétel lehetősége, mely akár 1 Mibit/s is lehet, csak a flash memória beírási sebessége korlátozza.
  • Cím-mentes rögzítés; az ISD3900 átszervezi a memóriát a felvett hanganyagtól függően, és egy kezdőcímet ad vissza az SPI buszon a felvétel végén.
  • Jó minőségű, másutt felvett hanganyag digitálisan tömörített tárolása.
  • Egyszerű, index-alapú utasítások a visszajátszáshoz.
  • Előre programozott makró-scriptek végrehajtása a felvett vagy tárolt anyagok visszajátszásához.
További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény